Banner 980x90

Aknu ciroze – kas par to jāzina?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Aknas ir viens no svarīgākajiem orgāniem ikviena cilvēka organismā.  Tās pilda būtiskas funkcijas, tāpēc ir svarīgi rūpēties par to funkcionalitātes saglabāšanu. Tieši kaitīga dzīvesveida piekopšana ir galvenais iemesls, kā rezultātā tiek traucēta aknu darbība – var rasties aknu ciroze, aknu steatoze un citi aknu darbības traucējumi. Kā izvairīties no dažādām aknu slimībām, kas ir aknu ciroze un kādi simptomi par to liecina? Lasiet rakstu un tā turpinājumā uzziniet svarīgāko informāciju!

Aknu darbību var traucēt neapzināti, galvenokārt personīgo zināšanu trūkuma dēļ. Reizēm mēs pat nenojaušam, cik negatīvi dažādas darbības ietekmē organismu. 

Kādas ir aknu funkcijas?
Aknas ir cilvēka lielākais organisms, un tās veic īpašas funkcijas. Kādas tās ir?
• Uzkrāj gan enerģiju, gan vitamīnus, lai varētu tos pēc nepieciešamības izdalīt organismā. 
• Izvada no organisma tos produktus, kas nav vēlami (piemēram, kādi pārtikas produkti, alkohols u.c.).
• Regulē asins daudzumu organismā. Ja nepieciešams, aknās tiek uzkrātas asinis, ko vēlāk izdalīt pārējam organismam.
• Ražo un izdala žulti u.c.

Tā kā aknām ir liela nozīme, lai cilvēka ķermenis spētu veikt funkcijas, jāpievērš uzmanība, lai neveidotos dažādas slimības, tostarp aknu ciroze vai aknu steatoze, ko pazīst arī kā taukaino hepatozi. Kas veicina šādas slimības rašanos?

Aknu ciroze – kas par to jāzina?
Aknu ciroze ir galējā aknu slimības fāze. Tā netiek klasificēta kā atsevišķa slimība, bet gan vairāku slimību kopums, un tās atklāšanas gadījumā nepieciešams nekavējoties doties pie ārsta, jo pacientiem, kuri slimo ar aknu cirozi, pastāv lielāks risks saslimt ar aknu vēzi, kā arī nereti ir nepieciešama aknu transplantācija. Aknu ciroze nerodas pati no sevis, galvenokārt, tās pamatā ir dažādi cēloņi:
• alkohola lietošana;
• neizārstēts hepatīts;
• nepietiekams olbaltumvielu daudzums organismā;
• saindēšanās;
• neveselīgs uzturs u.c.

Taču noteikti jāņem vērā, ka ne vienmēr aknu ciroze un citas aknu slimības veidojas tikai šādu cēloņu dēļ, tāpēc ieteicams sekot līdzi izmaiņām organismā un izskatā. Kādi simptomi liecina par saslimšanu? Par to lasiet raksta turpinājumā!


Kas liecina, ka cilvēku piemeklējusi aknu ciroze?
Ņemot vērā aknu lielo ietekmi uz visu organismu, jāņem vērā, ka arī simptomi ir vērojami visā ķermenī. Tie ir, piemēram:
• ilgstošs nogurums;
• meteorisms – vēdera uzpūšanās;
• bezmiegs;
• slikta dūša un ēstgribas trūkums;
• sāpes ķermeņa daļā, kur atrodas aknas u.c.

Lai arī minētie simptomi ir bieži sastopami un var liecināt arī par citu saslimšanu gadījumiem, taču, ja aknu ciroze attīstās, var parādīties citi simptomi, kas liecina par slimības klātbūtni. Piemēram, āda kļūst iedzeltena, tiek zaudēts svars, notiek asiņu atvemšana u.c. Taču no saslimšanas ar aknu slimībām ir iespējams izvairīties. Raksta noslēgumā lasiet, kā rūpēties par savu organismu, īpaši aknām!

Rūpējieties par sevi un savu organismu!
Lai izvairītos gan no aknu cirozes, gan citām aknu slimībām, tostarp aknu steatozes, ieteicams veikt pavisam vienkāršas darbības, un ikdienā rūpēties par sevi. Ko iesaka speciālisti? 
Jāvēro un jāsaudzē sevi. Visvienkāršākais no veidiem, kā izvairīties no saslimšanas, ir rūpējoties par sevi – jāvelta laiks atpūtai un miegam, sportiskām aktivitātēm –, kā arī jāpievērš uzmanība izmaiņām organismā, ja tādas jūtat. 
Jāatsakās no pārmērīgas alkohola lietošanas. Viens no galvenajiem faktoriem, kas veicina aknu slimību rašanos, ir tieši alkohola lietošana. Izvairieties no tā lietošanas, lai pasargātu sevi.
Jāpiegādā organismam nepieciešamās vielas. Dažādi vitamīni, olbaltumvielas un ogļhidrāti – bez tiem organisms nespēj funkcionēt. Lai varētu būt drošs, ka aknas saņem nepieciešamās vielas, iespējams lietot arī uztura bagātinātājus, kas uzlabo aknu darbību. Piemēram, uztura bagātinātāji Lagosa, kas veicina aknu šūnu atjaunošanos.

Atcerieties – Lagosa uztura bagātinātājs, kā jebkurš cits uztura bagātinātājs neaizstāv pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu. Tas lieliski kalpo kā papildus vitamīnu avots!

Nav nepieciešams izaicināt likteni! Tā vietā vērsiet uzmanību uz savu veselību, rūpējieties par organismu un dariet visu, kas jūsu spēkos, lai dzīvot pilnvērtīgu un veselīgu mūžu. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)