Banner 980x90

ASV eksperti prognozē Latvijai atkārtoti bagātīgu graudu ražu

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Latvija šajā sezonā atkal var iegūt bagātīgu graudu ražu, prognozēts ASV Lauksaimniecības ministrijas ārvalstu lauksaimniecības dienesta (FAS USDA) jaunākajā atskaitē.

Graudu bruto raža Latvijā varot sasniegt 2,4 miljonus tonnu. Lai gan šis rādītājs atpaliek no iepriekšējās sezonas augstā rezultāta - trim miljoniem tonnu -, tas ir augstāks par vidējo rādītāju.

Pēc FAS USDA datiem, graudaugu kultūru sējumu platības Latvijā 2016.-2017.gada sezonā samazināsies par 2,5 % - līdz 655 000 hektāriem. Kviešu sējumu platības saruks par 4% - līdz 430 000 hektāriem, kas skaidrojams ar loģisku tendenci, samazinoties graudu cenām un pieaugot krājumiem pasaulē.

Saskaņā ar ASV ekspertu prognozi kviešu bruto raža Latvijā šajā sezonā var sasniegt 1,75 miljonus tonnu salīdzinājumā ar iepriekšējās sezonas rādītāju - 2,25 miljoniem tonnu, tikmēr miežu raža tiek prognozēta 323 000 tonnu apmērā salīdzinājumā ar 385 000 tonnām pērn.

Tāpat ASV ziņojumā teikts, ka pēdējo piecu gadu laikā Latvija ir kļuvusi par nopietnu spēlētāju pasaules kviešu tirgū. Šosezon, pēc FAS USDA prognozēm, Latvija var eksportēt 2,3 miljonus tonnu graudu, tai skaitā 1,95 miljonus tonnu kviešu. Miežu un citu graudaugu kultūru daļa eksportā ir neliela, taču šo kultūru nozīme Latvijas lauksaimniecības ekonomikā ir ļoti būtiska.

Latvijas lielākais kviešu noieta tirgus ir Eiropas Savienība. Kviešu piegāžu apjoms uz valstīm, kas nav Eiropas Savienībā, ir ļoti mainīgs. 2014.-2015.gada sezonā par lielāko Latvijas kviešu pircēju kļuva Irāna, kurai tika piegādāti 247 000 tonnu šīs kultūras.

Saskaņā ar portāla "graudi.lv" datiem FAS USDA bagātīgu ražu prognozē arī Lietuvai, kur pērn tika ievākti seši miljoni tonnu graudu, bet nozīmīgākās kultūras - kviešu - raža sasniedza 4,38 miljonus tonnu. Pēc FAS USDA prognozēm, Lietuva nākamajā sezonā var iegūt 5,316 miljonus tonnu, tai skaitā 3,55 miljonus tonnu kviešu un 0,88 miljonus tonnu miežu.

Kā jau ziņots, arī vietējie eksperti ziemāju attīstību Latvijā šogad vērtē kā labu. Patlaban lielākajā daļā norit minerālmēslu iestrādes darbi, atsevišķos laukos Latgalē un Vidzemē sējas laiks sācies šonedēļ, bet Kurzemē un Zemgalē vasarāju sēja jau tiek veikta pilnā sparā.

Latvijā pagājušajā gadā graudu kopraža sasniegusi visu laiku rekordu - trīs miljonus tonnu, kas ir par 794 300 tonnu jeb 35,7% vairāk nekā 2014.gadā. Kāpumu ietekmēja ne tikai ar graudaugiem apsēto platību pieaugums par 17 200 hektāru, bet arī ievērojams vidējās ražības no viena sējumu hektāra kāpums. Tikmēr graudu vidējā iepirkuma cena turpināja pazemināties un bija 148,06 eiro par tonnu, kas ir zemākā cena pēdējo četru gadu laikā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)