Banner 980x90

Auces novadā lietavu dēļ grūtības novākt rapsi un pupas, kavējas sēja

Jelgava, 18.sept., LETA. Lietavu dēļ Auces novada mazākas saimniecības nevar novākt rapsi un pupas, taču nav skaidrības arī par to, vai izdosies iesēt visu iecerēto, aģentūrai LETA pastāstīja novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks Guntis Šēfers.

Novadā lietus nav mitējies, līst stipri, taču Šēfers situāciju nesauktu par ekstrēmu.

"Lauki un ceļi ir slapji, taču skolēnus uz skolām varam nogādāt," klāstīja pašvaldības pārstāvis.

Lielākas problēmas lietus sagādājis zemniekiem, jo zeme vairs nespēj uzņemt visu ūdeni, un uz lauka izbraukt nav iespējams. Šēfers lēsa, ka pašlaik nav novākti 30% līdz 50% ražas, lielākoties rapsis un pupas. Lielākās cietējas ir mazās saimniecības.

"Lielākajiem zemniekiem ir citas jaudas, cita tehnika, viņi var kult līdz vieniem diviem naktī, viņiem ir kaltes. Labību nevar kult ap Jāņiem, tā jākuļ, kad tā ir gatava," pauda Auces novada pašvaldības pārstāvis, kura zemnieku saimniecībā arī nav novākta visa raža.

Šēfers prognozēja, ka iesēt šogad varēs vien ap 50%-70% no plānotā.

"Jā, var runāt par sējumu apdrošināšanu, bet noteikumiem jābūt samērīgiem," lauksaimniekiem veltītos pārmetumus par lauku neapdrošināšanu komentēja Šēfers.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Šēfers vēl pērn bija Saldus rajona Jaunauces zemnieku saimniecības "Strēles" īpašnieks, bet vēlāk par īpašnieci kļuva Gita Šēfere-Šteinberga, kura ir Auces novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste.

Lietus, kas sācies apmēram nakts vidū, nav mitējies arī kaimiņu Tērvetes novadā. Pašvaldības izpilddirektors Māris Berlands aģentūrai LETA sacīja, ka pašlaik nekādas problēmas saistībā ar lietavām konstatētas nav, arī lielākā daļa ražas ir novākta. Iekavēties varēti vien sēšana.

Jau vēstīts, ka pirmdien līdz plkst.9 daudzviet Latgalē un Zemgalē nokrišņu daudzums jau pārsniedzis 20, vietām pat 30 milimetru, un stiprs lietus patlaban pārņēmis arī Vidzemi un lielu daļu Kurzemes, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Nokrišņu daudzums Rēzeknē sasniedzis 31 milimetru, savukārt Daugavpilī, Jēkabpilī, Bauskā, Dobelē un Jelgavas apkaimē līdz plkst.9 bija 21-25 milimetri nokrišņu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)