Banner 980x90

Bērns, kurš nebaidās no zobārsta – noderīgi ieteikumi vecākiem

Bērns, kurš bez histērijas un bailēm dodas zobārsta kabinetā, sēžas krēslā un ver vaļā muti, – tas ir katru vecāku sapnis. Tomēr šeit nav nekāda sakara ar veiksmi vai to, kāds bērnam raksturs. To, kā bērns uzvedas un jūtas zobārsta kabinetā, ir noteikuši paši vecāki ar savu rīcību jau kopš pirmās bērna dzīves dienas. 

Kas un kādā veidā ietekmē bērna attieksmi pret zobārsta apmeklēšanu? Kā vecākiem vajadzētu rīkoties, lai neradītu bērnā bailes no zobārsta un visi varētu piedzīvot salīdzinoši mierīgu viesošanos speciālista kabinetā?

Jau no pirmās dienas pareizi jākopj bērna mutes dobums
Vecāki ir atbildīgi par pareizu un regulāru bērna mutes dobuma un zobu kopšanu jau no pirmajiem dzīves mēnešiem. Pat tad, kad mazajam zobiņu vēl nav, ir ar drāniņu vai speciālu uzgali jānotīra vaigu iekšpuse un mēle, jo tur sakrājas baktērijas un aplikums no mātes piena un piebarojuma. Tad, kad ir parādījies pirmais zobiņš, tas ir rūpīgi jākopj. Tādā veidā bērns pierod, ka viņa mutē darbojas ar tīrīšanas rīkiem. Tas ir pamatu pamats veiksmīgiem zobu kopšanas paradumiem, ko vēlāk bērns iemācīsies veikt pats vecāku uzraudzībā.

Jo rūpīgāk kopti un uzraudzīti būs bērna zobi, jo retāk vajadzēs apmeklēt zobārstu un varēs izvairīties no nopietnām manipulācijām.

Jāatrod uzticama bērnu zobārstniecība un jādodas tā iepazīt
Bērni nav tie, ar kuriem vajadzētu eksperimentēt, izvēloties zobārstniecību. Jau pašā sākumā jāmeklē uzticama un profesionāla ģimenes un bērnu zobārstniecība, kur tiks saņemta laipna un iejūtīga attieksme, kas bērnu gadījumā ir ļoti svarīga, lai viņiem rastos pozitīvas emocijas saskarē ar zobārstniecības speciālistiem. 

Kā atrast labu zobārstniecību? Neteikti jāapjautājas draugiem un paziņām, jāizpēta informācija internetā, jo labas atsauksmes ceļo no mutes mutē. Tomēr mūsdienīga un profesionāla bērnu zobārstniecība nebūs sastopama ik uz stūra, tāpēc ir savlaicīgi jāievāc informācija un jāatrod labākā vieta, kur vest savu bērnu.

Pēc tam varat kopā ar bērnu jau doties iepazīšanās vizītē, kurai obligāti nav jābūt vizītei pie zobārsta. Varat aiziet iepazīt telpas, izmēģināt bērnu stūrīti, kurš būs katrā sevi cienošā bērnu zobārstniecībā. Varat precizēt būtisko informāciju pie administrācijas darbiniekiem un pieteikties pirmajai vizītei. Bērnam šāda viesošanās noteikti atstās pozitīvu ietekmi un mazinās satraukumu, kad nāksiet uz pirmo tikšanos ar zobārstu.

Ik gadu jāveic profilaktiskās zobu pārbaudes
Liela nozīme ir tam, lai bērns 1-2 reizes gadā tiktu vests uz profilaktiskajām pārbaudēm pie zobārsta. Ja zobi ir labi kopti un regulāri tiek pārbaudīti, tad šīs vizītes var aprobežoties tikai ar apskati un jauku sarunu ar zobārstu. Bērnam tas neradīs stresu un bailes, viņš arī nākamajā reizē ar prieku nāks pie zobārsta. Zobārsti, kuri strādā ar bērniem, parasti arī ir padomājuši par kādām iepriecinošām dāvaniņām, ar kurām apbalvot bērnu par veiksmīgo sadarbību un mazā pacienta drosmi. 

Jau no 2 gadu vecuma jāved bērns uz zobu higiēnu
Būtiska nozīme ir arī tam, ka bērns regulāri tiek vests pie higiēnista. Tieši zobu higiēnists ir tas, kurš veic izglītojošo darbu ar bērniem un vecākiem, stāstot par pareizu zobu kopšanu. Zobu higiēnists arī pieradina bērnu pie tā, ka mutē notiek kādas darbības. Vēlāk pie zobārsta bērns jau jūtas daudz brīvāk un drošāk, nebaidās no instrumentiem un skaņām. 

Nedrīkst pieļaut, ka bērnam zobi sāk sāpēt
Vecāku atbildība ir uzmanīt bērna zobu stāvokli un pat mazāko aizdomu gadījumā doties pie zobārsta, jo nedrīkstētu pieļaut, ka bērnam zobi sāk sāpēt. Tās ir nepatīkamas sāpes, kas bērnam var radīt traumu, mazināt iespēju, ka viņš gribēs sadarboties ar zobārstu un ļaus savā mutē kaut ko darīt, jo viņam taču sāp. Ja situācija ar zobiem ir ļoti slikta, bērnam nākas piedzīvot zobu izraušanu, vispārējo narkozi un citas nopietnas manipulācijas, kas var radīt emocionālu traumu un bailes atkal apmeklēt zobārsta kabinetu.

Bērnu nedrīkst baidīt ar zobārstu
Zobārsts nekad un nevienā situācijā nedrīkst tik izmantots kā bieds bērnam. Pirmsskolas vecumā šādi vārdi no pieaugušo puses pamatīgi var iesēsties apziņā un radīt neizdzēšamas bailes, ko būs ļoti grūti pārvarēt. Vēlāk šāda pieaugušo neapdomīga izrunāšanās var pašiem dārgi maksāt, jo nebūs iespējams vienoties ar bērnu par mierīgu zobārstniecības apmeklējumu. 

Drīzāk vecākiem jārīkojas pretēji – jāstāsta par to, ka zobārsts ir zobiņu draugs un aizstāvis, jāstāsta, ka viņš palīdz. Var izmantot kādus izglītojošus materiālus, multfilmas, kas ir internetā viegli pieejamas.

Vecākiem nevajag dalīties ar savu negatīvo pieredzi 
Tie laiki, kad šodienas bērnu vecāki apmeklēja zobārstu, bija pavisam citādāki. Tad bija gan citi zobārstniecības paņēmieni, gan cita attieksme pret mazajiem pacientiem. Un bieži vien ne tajā labākajā nozīmē. Lai gan pieaugušajiem arī tā var būt savas bērnības traumējošā pieredze, nevajag ar to dalīties un biedēt bērnus ar šausmu stāstiņiem no zobārsta kabineta pirms divdesmit, trīsdesmit un vairāk gadiem. Ja būs izvēlēta laba bērnu zobārstniecība, tad jūsu bērnam nekad nekas tamlīdzīgs nebūs jāpiedzīvo un viņa pieredze ar zobārstu būs tikai patīkama.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)