Banner 980x90

Dobelē dūlas stāstīs par māmiņas un mazuļa vajadzībām pēcdzemdību periodā

Tradicionāli martā tiek rīkota Pasaules Dūlu nedēļa. Arī Latvijas dūlas jau ceturto reizi aicina visus interesentus uz Dūlu nedēļas pasākumiem no 17. līdz 31.martam. Šogad Dūlu nedēļas pasākumos vairāk varēs uzzināt par to, kāda veida atbalstu dūla var sniegt sievietei un ģimenei ne tikai dzemdībās, bet tieši grūtniecības un pēcdzemdību laikā, pilsētas informācijas portālam Dobele24.lv ziņo pasākumu rīkotāji.

Dūla ir sieviete, kas izgājusi īpašu apmācību, lai savā profesionalitātē prastu sniegt emocionālu, informatīvu vai fizisku atbalstu ģimenei bērna gaidīšanas posmā, dzemdībās un/vai pēcdzemdību periodā.

"Visiem zināms, ka dzemdībām ir jāgatavojas. Viens no variantiem ir atrast savu dūlu, kas palīdzēs to izdarīt, ņemot vērā konkrēto sievietes un ģimenes situāciju. Dūlas atbalsts var būt noderīgs ne vien sievietei, kura gaida pirmo bērniņu, bet arī tad, ja iepriekšējā grūtniecībā vai dzemdībās bijuši sarežģījumi. Grūtniecības laikā dūla atbalstīs sievieti un arī partneri gan emocionāli, palīdzot iepazīt un tikt galā ar savām bailēm un satraukumiem, atrast savus iekšējos resursus, kas palīdzēs dzemdībās, gan informatīvi, stāstot sievietei un arī viņas partnerim par dzemdībās un pēcdzemdību periodā sagaidāmo. Dūla var abiem partneriem palīdzēt nonākt pie kopsaucēja par to, kāda veida atbalstu dzemdībās no partnera sagaida sieviete un kādu atbalstu partneris ir gatavs sniegt. Grūtniecības laikā dūla sievietei var sniegt arī fizisku atbalstu, piemēram, palīdzot relaksēties ar lakata palīdzību un ierādot arī topošajam tētim, kā viņš var palīdzēt sievietei atslābināties. Taču kopīga gatavošanās radībām nebūt nenozīmē, ka dūlai obligāti jāpiedalās arī pašās dzemdībās. To, vai dūlas atbalsts nepieciešams, bērniņam nākot pasaulē, izlemj sieviete," stāsta Latvijas Dūlu apvienības vadītāja Līga Liepa-Kivilande.

Tāpat dūlas atbalstu var meklēt arī pēc dzemdībām, pat ja grūtniecības laikā un dzemdībās sievietei dūla nav bijusi nepieciešama. "Nereti tieši brīdis, kad jaunie vecāki pārrodas no stacionāra ar mazuli rokās, un pēcdzemdību periods kopumā rada vislielāko satraukumu un jautājumus. Bērniņš ir piedzimis, un jautājumi birst kā no pārpilnības raga pat tad, ja pirms tam teorētiski par to bijis lasīts. Dūla jauno māmiņu uzklausīs, palīdzēs atklāt jauno vecāku iekšējos resursus, lai ģimene veiksmīgi pārvarētu adaptācijas periodu pēc mazuļa ienākšanas ģimenē. Atbilstošs un pietiekams atbalsts pēcdzemdību periodā ievērojami samazina iespēju, ka sieviete piedzīvos pēcdzemdību depresiju. Dūla arī sniegs īpašus pēcdzemdību rituālus, kas palīdzēs sievietei pieņemt savu jauno lomu, ķermeņa izmaiņas, psiholoģiski pielāgoties citam ritmam. Ar dūlas prasmīgi veiktām masāžām tiek sniegta pateicība ķermenim par bērniņa iznēsāšanu un laišanu pasaulē. Savukārt, piemēram, pirtīžu rituāla laikā bērniņš tiek peldināts īpašā mammas vāktu ziedu un zālīšu vannā un saņem svētību un laba vēlējumus visai dzīvei," dūlas pēcdzemdību darba lauku iezīmē Līga Liepa-Kivilande.
Dūla atbalsta sievieti un ģimeni gan tad, ja dzemdības notiek stacionārā, gan tad, ja sieviete izvēlējusies ārpusstacionāra dzemdības. Latvijas Dūlu apvienība noslēgusi sadarbības līgumu ar Rīgas Dzemdību namu, lielāko dzemdību iestādi Latvijā. Veiksmīga sadarbība dūlām ir arī ar citiem stacionāriem.

Nodarbība par par māmiņas un mazuļa vajadzībām pēcdzemdību periodā Dobelē notiks 25.martā plkst.16. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)