Banner 980x90

Dobelē gaidāmi zinātniekam Augustam Bīlenšteinam veltīti zinātniskie lasījumi

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Svinot 190.gadskārtu, kopš dzimis zinātnieks, teologs, kultūras un sabiedriskais darbinieks Augusts Bīlenšteins (1826-1907), Dobeles Novadpētniecības muzejs 20.oktobrī organizē zinātniskos lasījumus, kuru mērķis ir godināt izcilā zinātnieka personību un aktualizēt viņa daudzpusīgās darbības rezultātus, aģentūru LETA informēja muzeja projektu vadītāja Baiba Ļipņicka.

Lasījumus atklās Latvijas Universitātes Latvijas Vēstures institūta direktors Guntis Zemītis, kurš savā referātā apskatīs, kāds ir Bīlenšteina devums Latvijas senāko iedzīvotāju izpētē. Lasījumu turpinājumā Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzeja vēstures speciāliste Zenta Broka-Lāce prezentēs savu pētījumu par Bīlenšteinu kā vienu no arheoloģijas nozares pamatlicējiem Latvijā, raksturojot viņa veikumu Latvijas senākās vēstures izpētē.

Zinātniskie lasījumi aptver starpdisciplināru tēmu loku, tādēļ viens no referātiem pieskarsies Bīlenšteina pētnieciskajai interesei saistībā ar Kurzemes guberņā lietotajām mērvienībām. To, kādi labības mēri Kurzemē tika lietoti 19.gadsimtā, savā referātā atklās Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja vēsturniece Austra Ziļicka.

Pētnieku uzmanības lokā ir arī Bīlenšteina darbība valodniecības sfērā. Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūta pētnieks Ojārs Bušs referēs par Bīlenšteina vietvārdu izpēti. Savukārt Bīlenšteina darbību folkloristikas jomā tuvāk izpētījuši Latviešu folkloras krātuves pētnieki Guntis Pakalns un Māra Vīksna.

Ar priekšlasījumu par zinātnieka bērnu darbību Latvijas kultūras vēstures izpētē referēs tulkotāja Ināra Korsaka. Zinātnisko lasījumu noslēgumā savu referātu par Bīlenšteina meitas Martas pētījumu par audumu krāsošanu ar augiem piedāvās Kristīne Tilgnere. Noslēgumā paredzēta diskusija, kuras pamatjautājums būs - ko iesākt ar Bīlenšteinu un viņa atstāto mantojumu 21.gadsimtā.

Muzejā viesosies arī Bīlenšteina radinieki no Vācijas.

Zinātniskajiem lasījumiem var pieteikties līdz 14.oktobrim, sūtot e-pasta vēstuli ar savu vārdu, uzvārdu un kontaktinformāciju uz adresi "muzejs@dobele.lv".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)