Banner 980x90

Dobelē rīko Hildas Vīkas darbu izstādi un konferenci par mākslinieci

Jelgava, 6.nov., LETA. Dobeles Novadpētniecības muzejā no 7.novembra līdz 2018.gada 27.janvārim apskatāma mākslinieces Hildas Vīkas darbu izstāde, savukārt 9.novembrī sāksies konference par mākslinieci, aģentūru LETA informēja muzeja projektu vadītāja Baiba Ļipņicka.

Novembris ir mākslinieces dzimšanas mēnesis - 5.novembrī viņai apritētu 120 gadi. Jubilejas izstādē Dobelē apskatāmi Vīkas darbi no Dobeles Novadpētniecības muzeja krājuma - eļļas darbi, akvareļi, zīmējumi literāriem darbiem. Apkopotas arī muzeja krājumā esošās Vīkas fotogrāfijas, kas redzamas digitāli.

Darbs izstādes gatavošanā aizsākās jau 2011.gadā, kad ar Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) atbalstu restaurētas 15 gleznas. 2012.gada beigās gleznu kolekcija tika papildināta ar nozīmīgu dāvinājumu. 2014.gadā tika realizēts otrs projekts, un ar VKKF un Dobeles novada pašvaldības atbalstu restaurēta lielākā daļa no jauniegūtajām gleznām. Līdz 2017.gadam visiem darbiem veikta ierāmēšana un rāmju nomaiņa.

"Realizējot šos projektus, veicināta nozīmīga ne tikai Dobeles novada, bet arī Latvijas kultūras mantojuma saglabāšana un atjaunošana, saglabāts unikāls un sabiedrībai pieejama Vīkas darbu mantojums Dobeles Novadpētniecības muzejā," uzsvēra Ļipņicka, piebilstot, ka muzejs pasludinājis 2017.gadu par mākslinieces gadu.

Savukārt 9.novembrī un 10.novembrī notiks divu dienu starpdisciplināra zinātniskā konference par Vīku "No visa bēgu un pēc visa ilgojos". 9.novembrī tā notiks Rīgā, Eiropas Savienības mājā, bet 10.novembrī Dobeles Novadpētniecības muzejā.

Rīgā 9.novembrī ar lasījumiem piedalīsies Zita Kārkla, Agija Ābiķe-Kondrāte, Austra Celmiņa-Ķeirāne, Līvija Baumane-Andrejevska, Anna Pūtele, Maija Krekle, Jānis Liepiņš. Pēcpusdienas diskusijā piedalīsies Ausma Cimdiņa, Jānis Liepiņš, Lija Brīdaka, Ingrīda Frickausa, Ligita Bībere, Vera Vāvere. Savukārt vakarā krogā "Zobens un lemess" norisināsies interaktīvs aktrises un režisores Ingas Tropas Hildas Vīkas mīlas dzejoļu lasījums.

Dobelē 10.novembrī ar referātiem uzstāsies Sandra Ratniece, Kristīne Mateja, Saiva Kuple, Signe Pucena, Inese Zandere, Elīna Skujiņa, Karīna Eglīte-Miezīte, Ināra Bula.

Izstādes "Hilda Vīka. Es pati" atklāšana Dobelē notiks pirms konferences 10.novembrī plkst.12.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)