Banner 980x90

Dobeles Ceriņu svētkos pūtēju orķestris "Dobele" aicina uz 90 gadu jubilejas koncertu

Jelgava, 8.maijs, LETA. 27.maijā, Dārzkopības institūta ceriņu dārzā Dobelē, kur notiks Ceriņu svētki, plkst.13 paredzēts pūtēju orķestra "Dobele" 90 gadu jubilejas koncerts "Bez mums jau nevar tik un tā", aģentūru LETA informēja Dobeles kultūras nama kultūras darba menedžere Sandra Ķiņķere.

Dārzkopības institūta dārzā, kur atrodas lielākais ceriņu stādījums Latvijā un viena no plašākajām ceriņu kolekcijām pasaulē, plkst.11 skanēs Imanta Ziedoņa mīlestības dzejoļi un epifānijas Kaspara Znotiņa izpildījumā, bet muzikālo pavadījumu nodrošinās Valdis Tensons.

Savukārt plkst.13 norisināsies viens no centrālajiem Ceriņu svētku pasākumiem - pūtēju orķestra "Dobele" 90 gadu jubilejas koncerts. Atzīmējot nozīmīgo jubileju, pūtēju orķestris ir sagatavojis īpašu programmu, kurā būs dzirdami latviešu un ārzemju estrādes skaņdarbi, koncerta apmeklētājus rosinot nodoties muzikālo žanru daudzveidības valdzinājumam. Gaviļnieku izpildījumā skanēs speciāli jubilejas koncertam aranžēti pirmatskaņojumi. Vienlaikus klausītāji tiks aicināti ieskatīties orķestra vēsturiskajā attīstībā.

Jubilejas koncertu bagātinās solisti Ieva Sutugova, Ieva Vēvere, Sandra Bulmere, Edgars Ozoliņš, Jēkabs Narvaišs, Gita Āboliņa, Dobeles mūzikas skolas zēnu koris "Dobele", pasaules un Eiropas čempionātu finālisti sporta dejās Dana Jākobsone un Marts Puniņš.

Pūtēju orķestris "Dobele" ir viens no senākajiem orķestriem Latvijā. Tā pirmsākumi meklējami pagājušā gadsimta divdesmitajos gados, kad deju vakari jeb balles bija īpaši pieprasītas, un viens aiz otra radās nelieli orķestri-kapelas. 1920.gadu vidū Dobeles mūziķus kopā pulcināja toreizējais Dobeles mūzikas tēvs Emīls Hunhens. Orķestra pirmais diriģents bija dārznieks, kas par savu sirdslietu uzskatīja mūziku, pūšaminstrumentu spēli apgūstot pašmācības ceļā. Kopš 1928.gada, kas uzskatāms par orķestra dibināšanas gadu, orķestris ir piedzīvojis viļņveidīgu attīstību un dažādas politiskās iekārtas. Dzirksteļojošais prieks un mūziķu entuziasms, ko cauri gadiem aktivizējuši sava laika nozīmīgākie orķestra diriģenti - Emīls Hunhens, Fricis Kalniņš, Jūlijs Grūtups, Jānis Grīvs, Ervīns Zandersons un Vitālijs Čakšs - ir dzīvs visos laikos.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)