Banner 980x90

"Dobeles dzirnavnieks" plāno rekordlielu graudu iepirkumu

AS "Dobeles dzirnavnieks" 4.augustā pieņēma pirmo kviešu kravu, kas uz Dobeli atvesta no Glūdas zemnieku saimniecības "Ziemeļi", savukārt kopumā šajā sezonā uzņēmums plāno iegādāties vismaz 180 000 tonnas graudu, kas ir par piektdaļu vairāk nekā pagājušajā gadā, aģentūru LETA informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

"Ņemot vērā, ka pastāvīgi paplašinām ražotnes un attīstāmies, šosezon plānojam pieņemt rekordlielu graudu daudzumu - par 30 000 tonnām vairāk nekā pērn. Kopumā tās būs 180 000 tonnas, kas ir aptuveni 7200 kravas mašīnas, kas ir ļoti liels daudzums," sacīja Amsils.

Savukārt saistībā ar graudu cenu prognozi viņš norādīja, ka cenas, kā ik gadu, svārstās un ir atkarīgas no situācijas biržā un pieprasījuma tirgū.

"Patlaban kviešu cena biržā svārstās ap 180-190 eiro par tonnu, taču tā turpina kristies optimistisko ražas prognožu dēļ. No savas puses zemniekiem piedāvājam fiksēt piegādāto graudu apjomu atbilstoši konkrētā brīža biržas cenai, kas sniedz iespēju saņemt fiksēto maksu par graudiem arī vēlāk, neskatoties uz cenu izmaiņām tirgū. Tāpat piedāvājam arī daļu summas izmaksāt pēc graudu piegādes un atlikušo - vēlāk pēc galīgās cenas fiksēšanas," sacīja uzņēmuma vadītājs.

Tikmēr "Ziemeļu" saimnieks Juris Kaņepe norādīja, ka patlaban turpinās ražas novākšana. "Kopumā dienā nokuļam 75 hektārus graudu, kas ir salīdzinoši labs rādītājs. Sinoptiķi sola labu laiku vēl desmit dienas, šajā laikā domājam novākt arī rapsi," sacīja zemnieks.

Savukārt Amsils atzina, ka pēc pirmajām stiprajām lietusgāzēm 6.jūlijā veldrē sagāzās jaunās šķirnes "Edwin" ziemas kvieši, tomēr tas vienlaikus ir viens no rādītājiem, ka ir gaidāma liela raža.
"Ja lietus nesamērcēs gulošās vārpas, sadīgšanas riska nebūs un ar modernajiem kombainiem šo veldri būs iespēja pacelt. Pirmās kviešu ražas šogad ir no tādām šķirnēm kā "Fredi", "Edwin" un "Romiro", tāpat tiek kulti arī ziemas rudzi un rapsis," sacīja Amsils.

"Dobeles dzirnavnieks" iepērk kviešus, rudzus, miežus, auzas un tritikāli, kā arī tādus kultūraugus kā rapsi, griķus, zirņus un pupas. Uzņēmums lielāko daļu no iepirktajiem graudaugiem pārstrādā, daļu realizē nepārstrādātā veidā vai uzglabā. Kopējā uzglabāšanas kapacitāte ir aptuveni 100 000 tonnas.

Pagājušo gadu "Dobeles dzirnavnieks" noslēdzis ar 77,6 miljonu eiro apgrozījumu, no kura 53% jeb 41,4 miljonus eiro veido eksports. Ražotnēs tika pārstrādāti 164 000 tonnu graudu, kas ir par 16 000 tonnu vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Uzņēmums aizvadītajā gadā turpināja veikt investīcijas jaunu ražotņu izveidē, ieguldot piecus miljonus eiro. Tika atklātas vienīgās cieto kviešu dzirnavas Baltijā, kas sniedz iespēju uzņēmumam cieto kviešu mannu malt uz vietas Dobelē un ir bijis nozīmīgs solis cieto kviešu makaronu ražošanas nozarē Latvijā.
"Dobeles dzirnavnieks" dibināts 1994.gadā, tā pamatkapitāls ir 2,66 miljoni latu (3,78 miljoni eiro), uzņēmums nodarbina 196 darbiniekus.

Kopš 2008.gada uzņēmuma kapitāldaļu īpašnieks ir Igaunijas miltu pārstrādes uzņēmums "Tartu Mill".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)