Banner 980x90

Dobeles novada pašvaldība gaismekļu nomaiņu īstenojusi atbilstoši līgumam

Pretēji uzņēmuma SIA "Myzone" vadības bažām, Dobeles novads Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) projektu LED apgaismojuma ierīkošanā īstenojis atbilstoši noslēgtajam līgumam un nesaskata draudus zaudēt KPFI finansējumu.

Dobeles novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks Gunārs Kurlovičs aģentūrai LETA skaidroja, ka projektu īstenoja atbilstoši noslēgtajam līgumam. Saspringto termiņu dēļ radušos defektu novēršana pēc objekta nodošanas notika saskaņā ar pušu sagatavoto defekta aktu, un darbi būs atbilstošā kvalitātē. Turklāt tiem ir divu gadu garantija un apdrošināšana.

"Jebkurš projekts ir saistīts ar riskiem, bet būvniecības projektos termiņu riski ir ievērojami. Ja tos neievērtētu, nevarētu realizēt nevienu infrastruktūras projektu. Būvnieka un pasūtītāja attiecības regulē līgums, kurā atrunāti termiņi, procesa organizācija un sankcijas līguma izpildes nodrošināšanai," pauda Kurlovičs.

Viņaprāt, ap šiem projektiem saceltā ažiotāža no SIA "Myzone" publikācijām nav saprotama. "Kāpēc uzņēmuma SIA "Myzone" valdes loceklis Staņislavs Morduhajs-Boltovskojs pēkšņi uzņēmies atbildību runāt tik daudzu Latvijas pašvaldību vārdā un publicēt savus pieņēmumus kategorisku apgalvojumu formā, ka projekti ir bezcerīgi un pašvaldības zaudēs ES finansējumu? Pagājušajā gadā minētais uzņēmums vienā pašvaldībā realizēja analoģisku projektu vēl saspringtākos termiņos," pauda Kurlovičs.

Kā liecina pašvaldības arhīva informācija, projekta "Publisko teritoriju apgaismojuma infrastruktūras modernizācija Dobeles novadā" gaitā Dobelē īstenota ielu gaismekļu nomaiņa Elektrības ielā, Īles ielā, Pumpuru ielā, Jāņa Čakstes ielā, kā arī Jaunbērzes pagasta Jaunbērzē - Bērzu ielā un Draudzības ielā.

Pašvaldības iepirkumā šo darbu veikšanai četru pretendentu konkursā bija uzvarējusi SIA "Indigo būve" no Rīgas ar 168 601 eiro līgumcenu, neskaitot pievienotās vērtības nodokli, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja informācija.

Projekta "Publisko teritoriju apgaismojuma infrastruktūras modernizācija Dobeles novadā" kopējais finansējums bija 204 601 eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir 187 268 eiro, tai skaitā KPFI finansējums 119 852 eiro apmērā jeb 64% no kopējās summas. Dobeles novada pašvaldības finansējums bija 67 416 eiro jeb 36% no projekta kopējo attiecināmo izmaksu summas. Projekta neattiecināmās izmaksas ir 17 333 eiro, savukārt Dobeles novada pašvaldības kopējais līdzfinansējums bija 84 749 eiro.

Kā ziņots, SIA "Myzone" valdes loceklis Staņislavs Morduhajs-Boltovskojs iepriekš pauda bažas, ka daļa no pašvaldībām, kuras bija apņēmušās līdz 2015.gada 29.maijam pabeigt visus darbus KPFI projekta "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana pašvaldību publisko teritoriju apgaismojuma infrastruktūrā" ceturtajā kārtā, nav noteiktajā termiņā pabeigušas darbus un nevarēs pretendēt uz līdzfinansējuma saņemšanu.

Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrija (VARAM) konkursa kārtībā maija vidū apstiprināja kopējo finansējumu aptuveni 4,2 miljonu eiro apmērā energoefektīvā apgaismojuma iepirkumiem ar nosacījumu, ka visiem darbiem jābūt pabeigtiem līdz 29.maijam.

"Kārtējais VARAM rīkotais energoefektivitātes sprints ir apbrīnojams. Proti, pašvaldībām bija nepieciešams iegādāties LED gaismekļus, demontēt pašreizējo apgaismojumu, tā vietā uzstādīt jauno LED apgaismojumu, kalibrēt vadības ierīces dimēšanai, to visu bija jāpaveic pāris nedēļu laikā. Gadījumā, ja pašvaldības nepaspēj visu paveikt līdz 29.maijam, tad VARAM šos darbus neapmaksā, un tie būs jāveic par pašvaldības līdzekļiem, kas ir samērā lieli neparedzētie izdevumi jebkurai pašvaldībai," iepriekš sacīja Morduhajs-Boltovskojs.

Maija vidū, kad pašvaldības saņēma apstiprinājumu no VARAM, vairāki iedzīvotāji rakstveidā pievērsa pašvaldību uzmanību riskiem, kas saistīti ar mēģinājumu tik lielus projektus paspēt realizēt pāris nedēļu laikā. Dažas pašvaldības laipni paskaidroja, ka materiāli jau ir piegādāti un paspēs, bet citas - klusēja, informēja Morduhajs-Boltovskojs. 2015.gada 30.maijā veiktajās nejauši izvēlēto objektu apskatēs konstatēts, ka tik tiešām vairākas pašvaldības visu paspēja izdarīt, savukārt dažām pašvaldībām tomēr nāksies zaudēt KPFI finansējumu.

Dobelē darbi joprojām rit pilnā sparā, bet pagaidām var redzēt tikai izraktos balstus - bez neviena gaismekļa. Savukārt Talsu pašvaldības objektos Sabilē un Stendē vispār nav sākti darbi. Iespējams, tas saistīts ar to, ka pašvaldības izsludinātais konkurss uz šiem darbiem vēl joprojām nav noslēdzies, un pašvaldība nedrīkstēja sākt darbus, iepriekš sacīja Morduhajs-Boltovskojs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)