Banner 980x90

Investējot 4,5 miljonus eiro, Dobelē uzbūvēta lucernas granulu rūpnīca

Lai izvērstu lucernas audzēšanu un pārstrādi vietējam un eksporta tirgum, Dobelē darbu sāks jaunbūvēta lucernas granulu rūpnīca, aģentūru LETA informēja lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrības "Agrario" pārstāve Iveta Savdona.

Viņa norādīja, ka pirms diviem gadiem kooperatīvs nodibināja meitasuzņēmumu SIA "Alfa Agro" ar mērķi izveidot zāles miltu un granulu rūpnīcu ar kooperatīva biedru, kā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atbalstu.

Rūpnīcā investēti 4,5 miljoni eiro, pārstrādes jauda būs 12 000 tonnu lucernas sezonā, savukārt ziemas mēnešos tiks granulēts siens un salmi lopbarībai un pakaišiem. Izejviela būs vietējā, turklāt tā tiks papildus apstrādāta ar karsto gaisu, tādējādi pilnībā izslēdzot bakterioloģisko piesārņojumu.

"Patlaban sākts ražošanas process, pie pircējiem ir nonākusi pirmā partija ar saražotajām granulām. Lucerna tiek izmantota lopbarībā, to var izēdināt gandrīz visām mājdzīvnieku sugām - gan liellopiem, zirgiem, aitām, kazām, vistām, trušiem, gan arī kamieļiem un ēzeļiem," sacīja Savdona.

Viņa arī norādīja, ka rūpnīca ir ieguvums gan lauksaimniekiem, gan lopkopjiem.

Lauksaimniekiem lucernas audzēšana dod iespēju uzlabot augu seku, palielināt augsnes auglību un atjaunot augu barības elementu līdzsvaru augsnē. Turklāt lucerna dod augstas ražas, kuru veidošanai nav nepieciešams slāpekļa mēslojums, tā ir ilggadīga un ražo arī ilgstoša sausuma apstākļos, kad citi zālaugi izdeg.

Lucerna ir labs lopbarības augs gan siena, gan skābbarības gatavošanai, kas satur daudz proteīna un mājlopiem ir viegli sagremojama.

"Uzskatām lucernu kā perspektīvu lopbarības augu, jo galvenajos eksporta tirgos - Tuvajos un Vidējos Austrumos, Āfrikā - zāle vēl jo projām neaug, bet lopus audzē un gaļu lieto uzturā. Eiropas dienvidos lucernas laukus laista, bet mazāk kaltē rūpnīcā. Mums lietus ir dabas dots, bet vairāk nākas kaltēt rūpnīcā. Eiropā par lucernas unikālo vērtību lopkopji labi zina, un tas ir stabils tirgus," sacīja uzņēmēja.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju "Alfa Agro" reģistrēta 2013.gadā, tā pamatkapitāls ir viens miljons eiro.

Pērn uzņēmuma apgrozījums bija 462 969 eiro, bet zaudējumi - 74 994 eiro.

Savukārt kooperatīvs "Agrario" reģistrēts 2010.gadā. Uzņēmuma darbības profils ir lauksaimniecības produktu uzpirkšana un pārdošana.

Kooperatīvajā sabiedrībā apvienojušies vairāk nekā 40 Dobeles un Saldus reģiona lauksaimnieki, kuri nodarbojas ar graudkopību

"Agrario" apgrozījums 2014.gadā bija 14,64 miljoni, bet peļņa - 142 146 eiro. Gadu iepriekš šie rādītāji attiecīgi bija 17,65 miljoni eiro un 322 844 eiro.

Abu uzņēmumu valdes priekšsēdētājs ir Andrejs Sadons.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)