Banner 980x90

Karaliskā botāniskā dārza kolekciju Londonā papildinās Latvijā selekcionēti ceriņi

Rīga, 29.aug., LETA. Latvijā 3.septembrī ieradīsies Apvienotās Karalistes Karaliskā botāniskā dārza (Kew Gardens) pārstāvji, lai saņemtu dāvinājumu - septiņas unikālas Latvijā selekcionētas ceriņu šķirnes, aģentūru LETA informēja Dārzkopības institūta komunikācijas speciāliste Lolita Ozoliņa.

Institūts dāvinās septiņas Latvijas selekcionāra Pētera Upīša radītas ceriņu šķirnes - "Daudzpusīgais zemzaris", "Gaisīgais sapnis", "Kristīne Baltpurviņa", "Liega", "Pērle", "Mazais princis" un "Vita".

Savukārt interesi savā īpašumā iegūt īpašās ceriņu šķirnes izrādīja pats Karaliskais botāniskais dārzs. Latvijā ieradīsies botāniskā dārza direktors Ričards Deverells un Dārzkopības, apmācību un ekspluatācijas direktors Ričards Barlejs.

Vizītes laikā viesi apmeklēs arī Botānisko dārzu Salaspilī, Mežaparku Rīgā, Rīgas Starptautiskās laikmetīgās mākslas biennāli. Vizītes kulminācijas laikā, 4.septembrī, Dārzkopības institūtā Dobelē Karaliskā botāniskā dārza pārstāvji apmeklēs institūta laboratoriju, iepazīsies ar institūta dārzu bagātību un saņems dāvinājumu - ceriņu stādus.

"Dāvinātajām ceriņu šķirnēm piemīt patiesi unikālas īpašības, piemēram, "Gaistošais sapnis" ir rets divkrāsu ceriņš, šķirne "Kristīne Baltpurviņa" tās apbrīnotājiem dāvina vislielāko pieclapiņu laimīšu skaitu, bet "Liega" ir šķirne, kas priecē ar bagātīgu ziedēšanu arī tad, kad citi ceriņi jau noziedējuši. Ikviena no šķirnēm radīta ar patiesu mīlestību un saistīta ar aizraujošiem stāstiem," klāstīja Ozoliņa.

Dārzkopības institūts var lepoties ar ceriņu dārzu, ko veido lielākā ceriņu kolekcija Baltijā - 240 ceriņu veidu. Upītis strādāja ar 24 dažādām kultūrām - ābelēm, bumbierēm, plūmēm, ķiršiem, aprikozēm, valriekstiem, lazdām, īstajām cidonijām, avenēm, zemenēm un citām, taču ceriņu selekcija bija viņa sirdslieta.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)