Banner 980x90

Precizē ĀCM riska zonu teritoriju Latvijā; viss Dobeles un Rundāles novads iekļauts otrajā riska zonā

Rīga, 13.marts, LETA. Latvijā precizēta Āfrikas cūku mēra (ĀCM) riska zonu teritorija, paredz valdības otrdien apstiprinātie Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotie grozījumi ĀCM likvidēšanas un draudu novēršanas kārtībā.

Turpmāk Auces novada Bēnes pagastā, Kuldīgas novada Ēdoles, Īvandes un Kurmāles pagastos, kā arī Dobeles novada Penkules pagastā būs nevis pirmā, bet otrā riska zona. Tādējādi viss Dobeles novads iekļauts otrajā riska zonā.

Rundāles novada Svitenes un Viesturu pagastā turpmāk arī būs otrā riska zona, tādējādi otrajā riska zonā atradīsies viss Rundāles novads. Otrā riska zona ir noteikta arī Kuldīgā.

ZM informē, ka saistībā ar jauniem Eiropas Komisijas īstenošanas lēmumiem ir precizēta arī ĀCM riska zonu teritorija Lietuvā un Polijā. Riska zonu teritorija ir mainīta arī Čehijā.

Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 17.februāra noteikumos par ĀCM likvidēšanas un draudu novēršanas kārtību stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Kā ziņots, saskaņā ar likumdošanu ir definētas trīs ĀCM riska zonas. Pirmās zonas teritorijā nav konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un mežacūkas, tomēr tā tiek noteikta kā aizsardzības zona ap otro vai trešo riska zonu. Dzīvas cūkas un cūkgaļu no šīs zonas drīkst izvest, ievērojot Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) noteiktās biodrošības normas.

Par otro riska zonu definētas teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas mežacūkas. No šīs zonas aizliegts pārvietot dzīvas mājas cūkas, savukārt cūkgaļu un mežacūku gaļu, kā arī gaļas izstrādājumus drīkst izvest, ievērojot PVD noteiktās biodrošības normas.

Savukārt par trešo riska zonu ir noteiktas teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un mežacūkas, un no šīs teritorijas nedrīkst izvest ne dzīvas cūkas, ne cūkgaļu un tās izstrādājumus, ne arī mežacūku gaļu un tās izstrādājumus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)