Banner 980x90

Vēja elektrostaciju parku izbūvē Dobeles un Tukuma novados plāno investēt 250 miljonus eiro

Rīga, 13.sept., LETA. Zviedrijas uzņēmuma "Eolus Vind AB" meitas uzņēmums Latvijā "Eolus" tuvāko četru gadu laikā Dobeles un Tukuma novados par aptuveni 250 miljoniem eiro plāno būvēt Latvijā lielāko vēja elektrostaciju parku, uzstādot 51 vēja turbīnu, aģentūru LETA informēja "Eolus" valdes loceklis Gatis Galviņš.

Vēja enerģijas parks varēs saražot aptuveni 0,7 teravatstundas elektroenerģijas gadā, kas būs aptuveni 10% no Latvijas elektroenerģijas gada patēriņa.

Galviņš atzīmēja, ka jaunā vēja elektrostaciju parka ekonomiskais pamatojums ir arvien pieaugošā vēja enerģijas ražošanas tehnoloģijas efektivitāte. "Vēja enerģija ir un būs lētākais no atjaunojamajiem enerģijas ražošanas veidiem un jauno vēja enerģijas parku mēs veidojam neatkarīgi no tā, kāda būs Latvijas atjaunojamās enerģijas atbalsta politika nākotnē," sacīja "Eolus" valdes loceklis.

"Stabilas ekonomikas attīstības un ilgtspējīgas valsts enerģijas politikā vēja enerģija noteikti spēs nodrošināt efektīvu un alternatīvu enerģijas avotu, kas ir it sevišķi svarīgi arvien pieaugošas elektroenerģijas cenas apstākļos. Augstā elektrības cena pierāda, ka Baltijas tirgū ir vajadzīga papildus elektroenerģijas jauda, ko spēj nodrošināt vēja enerģija," norādīja Galviņš.

Viņš atzīmēja, ka vēja elektrostaciju parku plānots veidot savienotā teritorijā, kas atrodas divās pašvaldībās - daļa parka atradīsies Dobeles novada Dobeles pagastā, bet daļa - Tukuma novada Džūkstes pagastā. Patlaban noris projekta ietekmes un vidi ziņojuma sabiedriskā apspriešana, ir notikušas vairākas sabiedriskās apspriešanas sanāksmes. Paredzams, ka ietekmes uz vidi atzinuma apstiprināšana varētu notikt līdz gada beigām, kam sekos projekta būvniecības fāze.

Plānots, ka daļā projekta teritorijas būvniecības darbi tiks sākti nākamgad. Saskaņā ar šī brīža plāniem, projekts pilnībā tiks pabeigts 2022.gadā. Drīzumā tiks izraudzītas projekta būvniecības kompānijas, kā arī vēja turbīnu un tehnoloģijas piegādātāji.

Kā liecina "Firmas.lv" infformācija, "Eolus" reģistrēta 2011.gada martā, un tās pamatkapitāls ir 2845 eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Zviedrijā reģistrētais uzņēmums "Eolus Vind Aktiebolag". Kompānija Uzņēmumu reģistrā par pagājušo gadu nav iesniegusi finanšu pārskatu.

Zviedrijā bāzētais "Eolus Vind AB" ir viens no lielākajiem vēja enerģijas attīstības uzņēmumiem Ziemeļvalstīs. Uzņēmums ir dibināts 1990.gadā un līdz šim ir uzbūvējis vairāk kā 540 no kopumā aptuveni 3400 Zviedrijā uzstādītajām vēja enerģijas turbīnām.

Kompānijas vadība 2010.gada nogalē pieņēma lēmumu paplašināties arī Latvijas virzienā, tāpēc 2011.gada 14.martā tika nodibināta meitaskompānija SIA "Eolus". 2013.gadā "Eolus" paziņoja par velmi Latvijā uzbūvēt vēja elektrostaciju parku.

"Eolus Vind AB" ir kotēts "Nasdaq Stockholm" fondu biržā un uzņēmumam ir aptuveni 7300 akcionāri.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)