Banner 980x90

Zemgales uzņēmēji stiprina sadarbību ar Dobeles pašvaldību

Dobele, 19.apr., LETA. Lai veicinātu uzņēmēju sadarbību, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš un Dobeles novada domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns parakstījuši Sadarbības līgumu.

LTRK Zemgales reģionālās padome (ZRP) kārtējo sēdi aizvadīja Dobelē. Tajā tika diskutēts par aktuāliem jautājumiem uzņēmējdarbības jomā, kā arī notika iepazīšanās ar Baltijā lielāko sveču ražotni "Baltic Candles" un Dobeles pieaugušo izglītības un uzņēmējdarbības atbalsta centru.

Apmeklējot SIA "Baltic Candles", kas ir lielākais sveču ražošanas uzņēmums Baltijā, ZRP dalībniekiem uzņēmuma pārdošanas menedžere Inga Bēvalde parādīja sveču tapšanas procesu un pastāstīja par uzņēmuma sasniegumiem eksporta jomā. "Baltic Candles" nodarbina aptuveni 400 darbinieku, un uzņēmumā ražoto sveču lielākais noieta tirgus ir Skandināvija. Piemēram, šobrīd uzņēmumā top speciāls Ziemassvētku sveču pasūtījums. "Uzņēmumam visaktīvākais darba laiks ir pavasaris un vasara, jo tad top sveces Ziemassvētkiem, kad šo preču noiets ir vislielākais. Šajā laikā mēs pat palielinām strādājošo skaitu," skaidroja Bēvalde.

Pēc ražotnes apmeklējuma ZRP dalībnieki devās uz Dobeles pieaugušo izglītības un uzņēmējdarbības atbalsta centru, kur mājīgā atmosfērā pārrunāja aktualitātes uzņēmējdarbības jomā. Viens no jautājumiem, par kuru sēdes laikā aicināja diskutēt LTRK priekšsēdētājs Jānis Endziņš, bija iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārdale starp pašvaldību, kurā konkrētā persona strādā, un pašvaldību, kurā tā dzīvo. Šobrīd 80% no IIN saņem pašvaldība, kurā nodokļu maksātājs ir deklarēts, taču jau ilgāku laiku par šo tēmu notiek diskusija gan starp uzņēmējiem, gan pašvaldībām.

Dobeles novada domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns uzskata, ka atņemt lielu daļu nodokļa pašvaldībai, kurā cilvēks dzīvo, nevajadzētu. "Ja cilvēks te dzīvo, tad viņam te nepieciešams bērnudārzs, skola, medicīnas pakalpojumu un daudz kas cits. Bez nodokļu finansējuma atbalsta to nodrošināt būs ļoti grūti, īpaši – mazajām pašvaldībām," teica Dobeles novada mērs.

Savukārt ZRP vadītājs Imants Kanaška uzskata, ka būtiska uzmanība jāpievērš jautājumam, kā veicināt uzņēmējdarbības attīstību pašvaldībās. "Būtu svarīgi finansiāli motivēt pašvaldības, piemēram, novirzot tām daļu no uzņēmuma ienākuma nodokļa. Ja pašvaldība saņemtu daļu no uzņēmuma ienākuma nodokļu, būtu lielāka motivācija konkrētajai pašvaldībai piesaistīt jaunus uzņēmumus. Turklāt pašvaldībām jāatbrīvo rokas, lai tās vairāk varētu palīdzēt uzņēmējiem, piemēram, iesaistoties īres namu celtniecībā jaunu speciālistu piesaistei," skaidro Kanaška.

Viņš arī atgādina, ka tieši uzņēmējdarbība ir galvenais zobrats ikvienas pašvaldības un valsts mehānismā, tādēļ ir būtiski sekmēt jaunu uzņēmumu un ražotņu veidošanos, kas savukārt pozitīvi ietekmēs darba vietu skaita palielināšanos un dzīves līmeņa kāpumu Latvijā.

Spridzāns klātesošos iepazīstināja ar Dobeles uzņēmējdarbības tendencēm, uzsverot, ka lielākās investīcijas šajā jomā nākušas no Dānijas, Igaunijas un Lietuvas. "Pilsētā šobrīd ir 650 bezdarbnieki, no tiem - 150 jaunieši. Ir jādomā, kā palīdzēt atrast darbu šiem cilvēkiem, atbalstot ar pārkvalificēšanu un sniedzot jaunas zināšanas," skaidroja mērs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)