Banner 980x90

Aicina sākt diskusiju par augsto valsts valodas zināšanu prasību pārskatīšanu augstskolu akadēmiskajam personālam

Rīga, 24.janv., LETA. Jāsāk diskusija par augsto valsts valodas zināšanu prasību pārskatīšanu augstskolu akadēmiskajam personālam, pārliecināts Rektoru padomes ģenerālsekretārs Jānis Bernāts.

Šodien Ministru kabinets skatīs jautājumu par Rīgas Juridiskās augstskolas (RJA) rektora vietas izpildītāja iecelšanu, ņemot vērā, ka nepietiekamu valsts valodas zināšanu dēļ apstiprināšanai valdībā netika virzīts RJA Senāta ievēlētais rektors Mels Kenijs.

Bernāts aģentūrai LETA pauda, ka, sekojot diskusijām citās nozarēs par angļu valodas lomas paplašināšanu sadzīvē, piemēram, ārvalstu uzņēmēju apkalpošanu Latvijas valsts institūcijās, uzrakstiem dzelzceļa stacijā Jelgavā, būtu jāsāk domāt arī par angļu valodas nozīmi augstākajā izglītībā.

Rektoru padomes ģenerālsekretārs skaidroja, ka ārvalstu studentu piesaiste nav tikai Rīgas augstskolu mērķis. Piemēram, arī Jelgavā Latvijas Lauksaimniecības universitātē studē ārvalstu studenti un viņu skaits strauji pieaug.

"Saskaņā ar provizoriskiem datiem Latvijas augstskolās ārvalstu studentu skaits, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir pieaudzis par 28%. Kopumā vairāk nekā 6000 jauniešu no ārvalstīm mācās mūsu valsts augstskolās," teica Bernāts.

Viņaprāt, ir laiks sākt diskusiju par to, vai valsts valoda Latvijas valsts augstskolās joprojām ir apdraudēta un vai nav pienācis laiks pārskatīt visnotaļ augstās valsts valodas zināšanu prasības akadēmiskajam personālam un, iespējams, arī atsevišķiem administratīvā personāla amatiem.

"Jābūt iespējai zinošus kolēģus no ārvalstīm Latvijā ievēlēt profesora amatā, nevis tikai piesaistīt kā viesprofesoru uz īsu laiku," pārliecināts Bernāts.

Kā ziņots, Latviešu valodas atbilstošā līmenī nezināšanas dēļ apstiprināšanai Ministru kabinetā netiek virzīts RJA rektora amatā ievēlētais Kenijs. Kā liecina izskatīšanai valdībā iesniegtais rīkojuma projekts un anotācija, ministri šodien skatīs jautājumu par augstskolas rektora vietas izpildītāja iecelšanu, tajā plānojot apstiprināt Latvijas Universitātes prorektoru sociālo un tiesību zinātņu jomā Jāni Ikstenu.

Šādas izmaiņas bija nepieciešamas, jo, Izglītības un zinātnes ministrija, izskatot iesniegtos dokumentus, kas nepieciešami, lai virzītu ievēlēto rektoru apstiprināšanai Ministru kabinetā, secināja, ka Kenijam nav rektora amata pienākumu veikšanai nepieciešamā latviešu valodas prasmju līmeņa, līdz ar to augstskola tika informēta, ka Kenijs nevar tikt virzīts apstiprināšanai amatā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)