Banner 980x90

Augsne no ķīmiski piesārņotajām lauksaimniecības zemēm Zemgalē būs jāaizved un jāaizstāj ar citu

Rīga, 27.jūn., LETA. Augsne no ķīmiski piesārņotajām lauksaimniecības zemēm Zemgalē būs jānorok un jāaizved, bet vietā jāsaber tīra augsne, šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" pastāstīja Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga.

Kā ziņots, maija beigās VVD inspektori un policijas darbinieki aizturēja vides piesārņotāju, kurš Zemgalē ceļmalas nolējis ar indīgu šķidrumu. Piesārņojums tika konstatēts kopumā 13 000 kvadrātmetru plātībā, lielāka daļa teritorijas ir ceļmalas, bet 1000 kvadrātmetru - lauksaimniecības zemes, kas pieder septiņiem īpašniekiem.

Baklāne-Ansberga šorīt LNT "900 sekundēs" pastāstīja, ka VVD sāktās administratīvās lietvedības gaitā par vainīgo atzītajam uzņēmumam - AS "Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars" ("Biolars") - jau šonedēļ tiks dots uzdevums savākt piesārņojumu.

Jautāta, kā tieši notiks piesārņotās zemes savākšana un attīrīšana, VVD ģenerāldirektore atbildēja, ka, pamatojoties uz veikto izpēti un analīzēm, dienests nolēmis piesārņotajās ceļmalās veikt grunts stabilizāciju un aprakšanu. "Stabilizācija ir pārvēršana par celtniecības materiālu," paskaidroja Baklāne-Ansberga, piebilstot, ka piesārņoto ceļmalu sanācija izmaksās salīdzinoši lētāk.

Turpretim zeme no privātīpašniekiem piederošajām piesārņotajām lauksaimniecības teritorijām būs jāstabilizē uz vietas, bet pēc tam jāaizved prom, vietā atvedot jaunu, tīru augsni, pastāstīja VVD ģenerāldirektore.

Kā ziņots, "Biolars" solījusi daļēji sakārtot Zemgalē ar ķīmisko vielu piesārņotās ceļmalas un laukus, bet kopā sanācijas darbi varētu izmaksāt līdz 400 000 eiro.

Valsts policija (VP) guvusi apliecinājumu, ka automašīna, kas 24.maijā pieķerta, izlejam ķīmisko vielu Bauskas novadā gar kādu ceļu, izbraukusi no "Biolars" rūpnīcas. Arī uzņēmuma advokāte Viktorija Jarkina to apstiprināja, taču tā neesot bijusi rūpnīcas cisterna, un arī saistību ar pārējām piesārņošanas epizodēm, kopumā 20, uzņēmums noliedz.

Turklāt, pēc Jarkinas teiktā, uzņēmumam ir attīrīšanas iekārtas, un šāda atkritumu izvešana nemaz neesot vajadzīga un ir saistīta ar riskiem, arī reputācijas. Arī konkrētajam transportlīdzeklim nav bijis vajadzības izbraukt no uzņēmuma teritorijas.

VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga atklāja, ka atbilstoši likumdošanai piesārņoto vietu sanācija būtu jāveic atkritumu operatoram - šajā gadījumā rūpnīcai. VVD un SIA "VentEko" aplēses liecina, ka sanācijas darbi varētu izmaksāt līdz 400 000 eiro.

Lai arī savu vainu neatzīst, "Biolars" gatavs daļēji veikt piesārņoto vietu attīrīšanu, skaidroja uzņēmuma pārstāve.

LETA jau ziņoja, ka maija beigās VVD inspektori un policijas darbinieki aizturēja vides piesārņotāju, kurš Zemgalē ceļmalas nolējis ar indīgu šķidrumu. Pēc divu dienu novērošanas VVD Jelgavas reģionālā vides pārvalde kopīgi ar Valsts policijas darbiniekiem aizturēja vides piesārņotāju, kas no automašīnas ar indīgām ķīmiskām vielām bija nolaistījis ceļmalas Jelgavas un Bauskas novadā vairāku kilometru garumā. Par konstatēto pārkāpumu sākts kriminālprocess un automašīnas šoferis ir apcietināts.

VVD maijā saņēma vairākas sūdzības no iedzīvotājiem par nezināma šķidruma nonākšanu vidē. Veicot pārbaudes, inspektori konstatēja, ka nezināmas izcelsmes šķidrums ar ķīmiskām vielām raksturīgu smaku nonācis vidē Rundāles novada Viesturu pagastā, Bauskas novada Mežotnes pagastā, Ozolnieku novada Salgales pagastā, Jelgavas novada Jaunsvirlaukas un Vircavas pagastos un Tērvetes novada Augstkalnes pagastā. Ar šķidrumu bija nolaistītas autoceļu malas, tai skaitā, vairākās vietās arī autoceļiem pieguļošās teritorijas, skaidroja iestādē.

Pēc VVD speciālistu sākotnējā vērtējuma, izlietais šķidrums satur cianīdjonus un tā izcelsme ir Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars". Reaģējot uz notikušo, VVD ir izdevis lēmumu - brīdinājumu par "Biolars" darbības iespējamo daļēju apturēšanu - porofora ražošanas pārtraukšanu.

Savukārt "Biolars", kura vārdā par šo jautājumu runā Juridiskais departaments, ir centies norobežoties no šī gadījuma. Uzņēmums uzsver, ka kriminālprocesa ietvaros "Biolars" neesot piemērots nekāds procesuālais statuss un uzņēmums aktīvi sadarbojas ar Valsts policiju taisnības noskaidrošanai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)