Banner 980x90

"Biolars" vēlas veikt atkārtotas Zemgalē piesārņotās grunts analīzes

Rīga, 23.jūl., LETA. AS "Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars" gatavojas par saviem līdzekļiem veikt atkārtotas grunts analīzes, lai pārliecinātos, vai cianīdjonus saturošais šķidrums, kas izliets daudzviet Zemgalē gar ceļiem, nav pārvērties mēslojumā, aģentūrai LETA apliecināja uzņēmuma pārstāve, zvērināta advokāte Viktorija Jarkina.

Pēc viņas teiktā, rūpnīca ir noslēgusi izpētes līgumu, un plānots par "Biolar" līdzekļiem veikt jaunas grunts analīzes. Jarkina arī apgalvoja, ka sagatavota un saskaņošanai Valsts vides dienestā (VVD) iesniegta darbu programma grunts paraugu noņemšanai un analīžu veikšanai.

Pašlaik grunts analīzes ir plānots ņemt galvenokārt lauksamniecības zemēs, bet pirms tam jāsaņem zemes īpašnieku piekrišana analīžu veikšanai.

"Biolar" pārstāve skaidroja, ka cianīdi ir vielas, kas aerobā vidē ļoti strauji noārdās, un no sākotnēji toksiska savienojuma tie pārveidojas citos netoksiskos vai maztoksiskos savienojumos, piemēram, tiocianātos.

"Cianīdjoni ir arī plaši atrodami agroķīmijā un tiek plaši lietoti pesticīdos un herbicīdos lauksaimniecībā. Augsnē cianīdjonu toksicitāte būtiski samazinās brīdī, kad joni iesaistās reakcijās ar augsnē esošajiem metāliem," apgalvoja Jarkina.

Rūpnīcai nav informācijas, ka VVD būtu kādi iebildumi par jaunu grunts analīžu ņemšanu, kā arī grunts analīžu ņemšanu vietās, kurās analīzes netika ņemtas. Arī VVD aģentūrai LETA apliecināja, ka uzņēmumam nav nepieciešama dienesta atļauja analīžu veikšanai.

Jau vēstīts, ka "Biolars" ir pārsūdzējis VVD izdotos lēmumus saistībā ar Zemgalē piesārņotajām ceļmalām, tādējādi dienests uzskata, ka uzņēmums apzināti novilcina procesa izskatīšanu un piesārņoto vietu sakopšanu.

"VVD uzskata, ka "Biolars" sākotnēji maldināja gan VVD, gan sabiedrību, publiski paužot apņēmību piesārņojumu likvidēt un saucot sevi par sociāli atbildīgu uzņēmumu. Šobrīd ir skaidrs, ka ar šādu retoriku uzņēmums ir centies tikai mazināt spriedzi, kas tobrīd bija sabiedrībā," sacīja VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga, piebilstot, ka, "iespējams, piesārņotā grunts ar laiku varētu pašattīrīties, bet sakopšanas darbu novilcināšana rada reālus zaudējumus lauksaimniekiem, kuri, lai izslēgtu jebkādus piesārņojuma riskus, nevar pilnībā izmantot saimnieciskajai darbībai skartās teritorijas."

Vides pārraudzības valsts birojam adresētajos pārsūdzību pieteikumos "Biolars" esot paziņojis, ka neesot konstatējama cēloņsakarība starp uzņēmumam pārmesto vides normatīvo aktu pārkāpumu un iespējamo kaitējumu videi, tāpēc tam nevarot uzlikt par pienākumu izstrādāt sanācijas plānu.

Uzņēmums arī norādījis, ka ķīmiskā viela tikusi izlieta no automašīnas, kuru izmantoja SIA "Ekovalis Latvija", bet "Biolars" šim pārvadātājam neesot atļāvusi izvest jebkādas vielas no uzņēmuma teritorijas.

VVD nav saskaņojis "Biolars" iesniegto pasākumu plānu, saistībā ar 5.jūnijā izdoto brīdinājumu par uzņēmuma darbības iespējamo daļēju apturēšanu - porofora ražošanas pārtraukšanu. Uzņēmumam bija uzdots sagatavot plānu bīstamo atkritumu izvešanai no teritorijas un nodošanai bīstamo atkritumu apsaimniekotājam. Iesniegtais dokuments neesot radījis pārliecību, ka pārkāpums tiks novērsts - tajā neesot minēti ne atkritumu apsaimniekotāji, ne izpildes termiņi. VVD devis uzņēmumam laiku līdz 5.augustam papildināta plāna iesniegšanai.

Dienests uzskata, ka "Biolars" uzskatāms par atbildīgo operatoru tāpēc, ka tās radīto atkritumu neatbilstošas apsaimniekošanas rezultātā radies kaitējums videi. Saskaņā ar Vides aizsardzības likuma 28.pantu, uzņēmums vērtējams kā operators, kura pienākums ir veikt sanācijas darbus.

LETA jau ziņoja, ka maija beigās VVD inspektori un policijas darbinieki aizturēja vides piesārņotāju, kurš Zemgalē ceļmalas nolējis ar indīgu šķidrumu.

Pēc VVD speciālistu sākotnējā vērtējuma, izlietais šķidrums satur cianīdjonus un tā izcelsme ir Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars". Reaģējot uz notikušo, VVD tika izdevis lēmumu - brīdinājumu par "Biolars" darbības iespējamo daļēju apturēšanu - porofora ražošanas pārtraukšanu. Atbilstoši likumdošanai, šāds brīdinājums ir pirmais solis, lai rosinātu uzņēmuma darbības apturēšanu.

Savukārt 2.jūlijā VVD izdeva lēmumu par piesārņojošās darbības operatora noteikšanu saistībā ar Zemgales lauku piesārņošanu ar ķīmiskām vielām, bet 4.jūlijā - par neatliekamo pasākumu veikšanu un sanācijas pasākumu plāna izstrādāšanu.

Par konstatēto pārkāpumu arī sākts kriminālprocess. Arī Valsts policija guvusi apliecinājumu, ka automašīna, kas 24.maijā pieķerta, izlejam ķīmisko vielu Bauskas novadā gar kādu ceļu, izbraukusi no "Biolars" rūpnīcas.

VVD ģenerāldirektore iepriekš stāstīja, ka atbilstoši likumdošanai piesārņoto vietu sanācija būtu jāveic atkritumu operatoram - šajā gadījumā rūpnīcai. VVD un SIA "VentEko" aplēses liecina, ka sanācijas darbi varētu izmaksāt līdz 400 000 eiro.

Lai arī savu vainu neatzīst, "Biolars" teicās, ka esot gatavs daļēji veikt piesārņoto vietu attīrīšanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)