Banner 980x90

Dārzkopības institūts plāno sadarboties ar Londonas Karalisko botānisko dārzu ģenētisko resursu izpētē

Jelgava, 6.sept., LETA. Dārzkopības institūts Dobelē plāno sadarboties ģenētisko resursu izpētē ar Londonas Karalisko botānisko dārzu ("Kew Gardens"), aģentūru LETA pēc tikšanās ar dārza pārstāvjiem informēja Dārzkopības institūta direktore Inese Ebela.

Vizītes laikā Latvijā Karaliskā botāniskā dārza direktors Ričards Deverells un tā Dārzkopības, apmācību un ekspluatācijas direktors Ričards Barlejs iepazina gan Rīgas parkus un dārzus, gan apmeklēja Dārzkopības institūtu Dobelē, kur iepazinās ar ievērojamāko Latvijas selekcionāru sasniegumiem. Dāvinājumā no institūta Karaliskais botāniskais dārzs saņēma sešas Pētera Upīša selekcionētās ceriņu šķirnes un selekcionāra Laimoņa Kārkliņa ceriņu "Pērle". Savukārt dāvanā no Londonas institūts saņēma Butānas cipresi.

Visticamāk, daļa no Latvijas aizvestajiem stādiem ziemu pārlaidīs Karaliskā botāniskā dārza stikla mājās un siltumnīcās kopā ar citiem siltumu mīlošajiem augiem, lai būtu drošībā un pavasarī varētu iesakņoties vēl kārtīgāk un īstajā ceriņu ziedēšanas laikā jau priecēt apmeklētājus ar pirmajiem ziediem. "Kew Gardens" pārstāvji atzinuši, ka vizīte Latvijā viņiem ir nozīmīga jaunu ideju apmaiņai, zināšanu paplašināšanai un iespējamu sadarbības projektu attīstībai.

"Kew Gardens" direktoru vizīte ir liels pagodinājums, vēl jo vairāk, no mūsu viesiem - pasaules līmeņa dārzkopības ekspertiem - saņēmām augstu mūsu, Dārzkopības institūta, darba novērtējumu. Šī bija ne tikai dāvanu un stādu apmaiņa skaistā atvasaras dienā, bet sarunu sākums par tālāku sadarbību starp Dārzkopības institūtu un "Kew Gardens" ģenētisko resursu izpētē. Ideju un plānu apmaiņa, kas, cerams, nesīs labus augļus. Sagaidāms, ka nākamajā gadā Dārzkopības institūta pētnieki dosies atbildes vizītē uz Londonu," skaidroja Ebela.

Jau vēstīts, ka šonedēļ Latvijā viesojās Apvienotās Karalistes Karaliskā botāniskā dārza pārstāvji, lai saņemtu dāvinājumu - septiņas unikālas Latvijā selekcionētas ceriņu šķirnes "Daudzpusīgais zemzaris", "Gaisīgais sapnis", "Kristīne Baltpurviņa", "Liega", "Pērle", "Mazais princis" un "Vita". Interesi savā īpašumā iegūt īpašās ceriņu šķirnes izrādīja pats Karaliskais botāniskais dārzs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)