Banner 980x90

"Dobeles dzirnavnieks" plāno iepirkt 150 000 tonnas graudu

AS "Dobeles dzirnavnieks" šogad plāno iepirkt aptuveni 150 000 tonnas graudu, no tiem lielāko daļu - aptuveni 115 000 tonnas - pārtikas kviešus, pilsētas informācijas portālu Dobele24.lv informēja Komunikācijas aģentūras "Edelman Affiliate" Projektu direktore Evita Bille.

Uzņēmums jau kopš jūlija beigām aktīvi sācis graudu pieņemšanu, un patlaban pieņemtas aptuveni 50 000 tonnas.

"Šogad graudaugu raža ir vērtējama kā vidēja, salīdzinājumā ar aizvadīto gadu apjomos tā ir mazāka, taču graudu kvalitāte - labāka," atzīst "Dobeles dzirnavnieka" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils, papildinot, ka "šobrīd pieņemšanas process rit raiti, jo pēdējo pāris gadu laikā esam veikuši ievērojamas investīcijas graudu pieņemšanas līnijas uzlabošanā, un darām visu, lai graudu piegādātājam pēc iespējas saīsinātu graudu nodošanas laiku, jo zemniekam kulšanas periodā svarīga ir katra minūte".

"Dobeles dzirnavnieks" darba laiku aktīvākajā ražas novākšanas periodā pielāgo kulšanas intensitātei. Graudu pieņemšana notiek no plkst.7.00 rītā līdz pat plkst.24.00 vakarā, nepieciešamības gadījumā pieņemšanas laikus pagarinot un pielāgojot piegādātāju iespējām. Savukārt elevators strādā visu diennakti, septiņas dienas nedēļā.

Uzņēmums iepērk ne tikai kviešus, bet arī rudzus, miežus, auzas un tritikāli, kā arī tādus kultūraugus kā rapsi, griķus, zirņus un pupas. Patlaban jau beigusies aktīva rapša un rudzu kulšana, un notiek ziemas kviešu kulšana. Uzņēmumā ievesto graudu apjoms katru dienu pieaug. Aktīvākajās kulšanas dienās uzņēmums pieņem pat līdz 7000 tonnām graudu dienā. Pirmās kviešu šķirnes, kas sasniegušas gatavību, ir Romiro, Fredis un Tiger, bet jau šonedēļ uzsākta Olivin, Altos, Bussard, Zentos, Skagen un citu šķirņu kulšana.

Amsils atzīmē, ka "kviešu proteīns patlaban graudos svārstās robežās no 12 līdz 15%, pagājušā gada 11% līdz 13% vietā. Lipeklis, tilpummasa un krišanas skaitlis atbilst pārtikas kviešu kvalitātei. Arī laika apstākļi pašreiz ir labvēlīgi, un graudi tiek nokulti ar mitrumu robežās no 13 līdz 17%, bet rapsis 7 līdz 11% robežās".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)