Banner 980x90

Dobeles ietekmes areālā iesaka veidot spēcīgu valsts ģimnāziju, apvienojot divas izglītības iestādes

Jelgava, 25.okt., LETA. Dobeles 1.vidusskola un Dobeles Valsts ģimnāzija būtu apvienojamas vienā vidējās izglītības iestādē, saglabājot spēcīgu valsts ģimnāziju, secināts pētījumā "Optimālā vispārējās izglītības iestāžu tīkla modeļa izveide Latvijā".

Izpētot izglītības iestāžu tīklu Dobeles ietekmes areālā, pētījuma autori iesaka apvienot abas tagadējās Dobeles vispārējās vidējās izglītības iestādes, kas mājo vienā ēkā, saglabājot spēcīgu valsts ģimnāziju, kas pēc obligāto centralizēto eksāmenu (OCE) indeksa - 65,9% - ir labākā skola Zemgales reģionā. Vidusskolēnu skaitu varētu papildināt potenciālie jaunpienācēji no reorganizējamās Jaunpils, Slampes, Elejas, Bēnes un Augstkalnes vidusskolas un jau reorganizētās Līvbērzes vidusskolas. Skolēni, kam valsts ģimnāzijas kritēriji būtu par augstu, vidējo izglītību varētu apgūt kādā no vispārizglītojošajām vai profesionālajām skolām aptuveni 30 kilometru tālajā Jelgavā, norādīts pētījumā.

Straujās depopulācijas un nepietiekamā vidusskolēnu skaita dēļ Augstkalnes vidusskolu ieteikts reorganizēt par pamatskolu. Autori paredz, ka vidusskolēni mācības turpinās Dobelē, līdz kurai ir apmēram 29 minūšu brauciens pa asfaltētu ceļu. Vidusskolēniem no Bukaišiem nokļūšanu Dobelē ērtāku un ātrāku padarītu, ja tiktu noasfaltēts autoceļa V1106 posms starp Bukaišiem un Augstkalni.

Līdzīgu iemeslu dēļ pētījuma autori iesaka Bēnes vidusskolu pārveidot par sākumskolu. Lai gan OCE indekss Bēnē (48,1%) ir nedaudz augstāks nekā Auces vidusskolā, iedzīvotāju skaits un ekonomiskā aktivitāte viennozīmīgi norāda uz skolas saglabāšanu Aucē, kur mācības varētu turpināt lielākā daļa Bēnes vidusskolēnu, secinājuši pētnieki. Pieci skolēni vidējo izglītību varētu iegūt Dobelē.

Neraugoties uz relatīvi zemo OCE indeksu - 46% - un iedzīvotāju skaita samazināšanos, Auces vidusskolu ieteikts attīstīt, jo kopā ar potenciālajiem 30 jaunpienācējiem no reorganizējamās Bēnes vidusskolas skolēnu skaits izglītības iestādes 10.–12.klasē varētu sasniegt 98.

Jau vēstīts, ka pētījuma autori ieteikuši par sākumskolu reorganizēt vēl vienu Dobeles areāla ietekmes izglītības iestādi - Jaunpils vidusskolu, kur pamatskolas posmā skolēnu skaits ir 66. Autori paredz, ka 19 vidusskolēni mācības turpinās Dobelē, bet desmit jaunieši no Viesatas, Struteles un Vasku apkārtnes varētu mācīties kādā no skolām Tukumā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)