Banner 980x90

Dobeles mērs: Pašvaldībai pagaidām nav likumiska pamata pieņemt lēmumus par vēja parka izveidi novadā

Jelgava, 25.okt., LETA. Pašlaik Dobeles novada pašvaldībai nav likumiska pamata pieņemt jebkādus lēmumus saistībā ar ieceri novadā būvēt vēja elektrostaciju parku, šodien paziņoja novada domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns (ZZS).

Pašvaldība ir iepazinusies ar lielas novada iedzīvotāju daļas viedokli, kuri parakstoties izteikuši savu noraidošo attieksmi par SIA "Eolus" nodomu būvēt vēja elektrostaciju parku Dobeles novada teritorijā. Spridzāns pašvaldības mājaslapā publicētajā paziņojumā apgalvoja, ka pašvaldība izprot iedzīvotāju bažas un noteikti ņems vērā viņu viedokli, pieņemot lēmumu par būvniecības sankcionēšanu vai nesankcionēšanu. Tomēr pašvaldība lūdz izturēties ar sapratni pret tās pašreizējo neitrālo nostāju.

"Jebkuru uzņēmējdarbību, un īpaši to, kas būtiski ietekmē apkārtējo vidi, regulē normatīvie akti - likumi, Ministru kabineta noteikumi, pašvaldības kompetencē esošie izdotie saistošie noteikumi. Pašvaldībai kā iestādei tie ir strikti jāievēro. Tāpēc pašvaldība nevar pieņemt preventīvus, uz emocijām, nevis uz likumu, balstītus lēmumus, kurus pēc tam viegli apstrīdēt administratīvajā tiesā, vai nepamatoti likt šķēršļus uzņēmējdarbībai," klāstīja domes priekšsēdētājs, norādot, ka situāciju, kad pašvaldībai vēl nav likumīga pamata rīkoties, jo tā nav saņēmusi no pretendenta pieteikumu par būvniecības ieceri, "viegli izmantot populistiem, kuriem galvenais ir deklaratīvi un skaļi saukļi, kas noved pie nelikumīgiem lēmumiem".

Procesa pašreizējā fāzē pašvaldība ir informēta tikai par ieceri un ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojuma gatavošanas gaitu ar sabiedrības informēšanas pasākumiem. Savas iebildes par ziņojuma saturu ir iesniegusi arī pašvaldība. Pēc sabiedriskās apspriešanas beigām pretendentam, izvērtējot sabiedrības un citu institūciju iesniegtos priekšlikumus un sabiedriskās apspriešanas rezultātus, jāprecizē ziņojums. Precizēto ziņojuma redakciju pretendents iesniedz Vides aizsardzības valsts birojam (VAVB) un pašvaldībai, par ko tās informē sabiedrību, publicējot paziņojumu savās tīmekļa vietnēs. Pēc tam, kad VAVB būs izvērtējis ziņojumu un pieņēmis lēmumu, ja tas būs pozitīvs, uzņēmums varēs iesniegt pašvaldībā iesniegumu par paredzētās darbības akceptēšanu.

"Ņemot vērā iepriekš minēto, nav iemesla bažām, ka Dobeles novada pašvaldība, saglabājot objektīvu nostāju pašlaik, varētu neņemt vērā lielas daļas iedzīvotāju viedokli, kad tai būs jāpieņem lēmums. Mēs vēl nezinām, kāds būs VAVB atzinums, nezinām, vai vispār tiks iesniegts pieteikums būvniecības iecerei, tādēļ pašlaik pašvaldībai nav likumīga pamata pieņemt jebkādus lēmumus šajā lietā," lēmumu pieņemšanas procesu skaidroja Spridzāns.

Viņš arī uzskata, ka sabiedrība ir tiesīga paust savu nostāju vienmēr, un tās aktivitāte un iesaistīšanās procesā ir visnotaļ apsveicama, jo liecina, ka cilvēkiem nav vienaldzīga viņu dzīves vide.

Jau vēstīts, ka mēneša laikā pret vēja elektrostaciju parka izbūvi Dobeles un Tukuma novados savākti 8815 paraksti. Paraksti pret ieceri vākti gan dažādās vietās Dobeles un Tukuma novados, gan platformā "manabalss.lv". Parakstu vākšanas akcija pagarināta vēl par mēnesi.

Tāpat ziņots, ka uzņēmums "Eolus" tuvāko četru gadu laikā Dobeles un Tukuma novados par aptuveni 250 miljoniem eiro plāno būvēt Latvijā lielāko vēja elektrostaciju parku, uzstādot 51 vēja turbīnu.

"Eolus" valdes loceklis Gatis Galviņš iepriekš atzīmēja, ka vēja elektrostaciju parku plānots veidot savienotā teritorijā, kas atrodas divās pašvaldībās - daļa parka atradīsies Dobeles novada Dobeles pagastā, bet daļa - Tukuma novada Džūkstes pagastā. Patlaban noris projekta ietekmes uz vidi ziņojuma sabiedriskā apspriešana, ir notikušas vairākas sabiedriskās apspriešanas sanāksmes, viņš klāstīja.

Paredzams, ka ietekmes uz vidi atzinuma apstiprināšana varētu notikt līdz gada beigām, kam sekos projekta būvniecības fāze.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)