Banner 980x90

Dobeles novadā palielina lauksaimniecībā izmantojamās zemes nomas maksu

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Dobeles novada dome šonedēļ pieņēma jaunus saistošos noteikumus "Par neapbūvēta zemesgabala nomas maksas aprēķināšanas kārtību", kas atsevišķās kategorijās paredz lielāku lauksaimniecībā izmantojamās zemes nomas maksu.

Dobeles novada pašvaldības vecākā konsultante Dzintra Matisone aģentūru LETA informēja, ka šādu noteikumu izdošana bija nepieciešama, jo, izdodot attiecīgus saistošos noteikumus, pašvaldība ir tiesīga noteikt lielāku zemes nomas maksu par 1,5% no zemesgabala kadastrālās vērtības gadā.

Dobeles novada pašvaldības administratīvajā teritorijā ir būtiski augusi lauksaimniecībā izmantojamās zemes vērtība, par ko liecina pašvaldības rīcībā esošā informācija par darījumiem ar lauksaimniecības zemi. Tādējādi domes ieskatā nepieciešams noteikt zemesgabalu nomas maksu atbilstoši tirgus situācijai.

Saistošie noteikumi par neapbūvēta zemesgabala nomas maksas aprēķināšanas kārtību ir izteikti jaunā redakcijā, kurā zemesgabaliem bez apbūves tiesībām lauku apvidū tiek noteikta diferencēta zemes nomas maksa, ņemot vērā zemesgabalu lielumu un to atrašanās vietu, savukārt zemesgabaliem platībā līdz vienam hektāram tiek piemērota iepriekš noteiktā zemes nomas maksa 1,5% no kadastrālās vērtības, jo šādi zemesgabali tiek izmantoti sakņu dārzu un personīgo palīgsaimniecību vajadzībām.

Dome uzskata, ka līdztekus papildu ieņēmumiem pašvaldības budžetā šādi noteikumi sabalansēs sabiedrības vajadzības pēc zemes izmantošanas un pašvaldības pienākumu racionāli un lietderīgi apsaimniekot tās nekustamo mantu, kā arī nodrošinās vienlīdzīgas tiesības un iespējas nomāt pašvaldībai piekrītošos zemesgabalus, rosinot nomniekus efektīgāk izmantot iznomāto zemi.

Jaunajos noteikumos paredzēts, ka zemesgabaliem bez apbūves tiesībām zemes nomas maksu gadā atbilstoši zemes vērtību zonējumam pilsētas 1.zonā noteic 3% no zemes kadastrālās vērtības, pilsētas 2.zonā - 2% no zemes kadastrālās vērtības.

Savukārt lauku teritorijās zemesgabaliem ar vienu kadastra apzīmējumu līdz vienam hektāram zemes nomas maksu gadā noteic 1,5% no zemes kadastrālās vērtības, bet platībām virs viena hektāra - 7% no zemes kadastrālās vērtības.

Zemesgabaliem ar apbūves tiesībām zemes nomas maksu gadā pilsētas 1.zonā noteic 4% no zemes kadastrālās vērtības, bet pilsētā 2.zonā - 3% no zemes kadastrālās vērtības, savukārt lauku teritorijās - 2% no zemes kadastrālās vērtības.

Minimālais zemes nomas maksas apmērs ir septiņi eiro gadā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)