Banner 980x90

Hepatīta biedrība: ir savākti vairāk nekā 10 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju parakstu par 100% valsts apmaksātu C hepatīta ārstēšanu

Vairāk nekā 10 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju ir atbalstījuši ierosinājumu Saeimai un valdībai grozīt normatīvos aktus, kas kalpotu par pamatu, lai ikvienam, kurš ir inficējies ar C hepatītu, būtu iespēja saņemt pilnībā apmaksātu ārstēšanu no valsts.. Biedrība ir uzsākusi parakstu apkopošanu, lai tos kopā ar likumdošanas iniciatīvu iesniegtu Centrālajā vēlēšanu komisijā.

"Mēs esam patiesi gandarīti par sasniegto rezultātu un vēlamies pateikties ikvienam, kurš  solidarizējās un apliecināja savu atbalstu C hepatīta slimniekiem. Es domāju, ka savāktie paraksti ir ļoti spēcīgs arguments, lai politiķi un valsts ierēdņi vēlreiz pārdomātu savu nostāju C hepatīta infekcijas izplatības ierobežošanas un pacientu ārstēšanas jomā un ieklausītos mūsu prasībās, īpaši ņemot vērā arī faktu, ka šogad salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, C hepatīta slimnieku skaits ir pieaudzis gandrīz par piektdaļu – 17%," uzsvēra Olita Mengote, Hepatīta biedrības vadītāja.

O.Mengote informēja, ka Hepatīta biedrība parakstu vākšanu uzsāka maijā, izmantojot sabiedrības iniciatīvas platformu http://manabalss.lv. Dažus mēnešus vēlāk biedrība paralēli uzsāka parakstu vākšanu tradicionālā veidā, dažādās sabiedriskās vietās visā Latvijā aicinot cilvēkus parakstīties īpaši izveidotās  parakstu vākšanas lapās.

Šonedēļ, saskaitot kopā gan interneta platformā, gan parakstu vākšanas laikā iegūtās balsis, Biedrība konstatēja, ka ir izdevies savākt vairāk nekā 12 tūkstošus parakstus. Līdz ar to ir pieņemts lēmums pārtraukt aktīvu parakstu vākšanu un uzsākt parakstu apkopošanu, lai tos kopā ar likumdošanas iniciatīvu iesniegtu Centrālajā vēlēšanu komisijā. O.Mengote prognozē, ka Biedrība parakstus Centrālajā vēlēšanu komisijā varētu iesniegt decembrī.

Šā gada maijā Hepatīta biedrība uzsāka kampaņu "Šis nav stāsts par politiku....šis ir stāsts par dzīvību" ar mērķi panākt, ka ikvienam C hepatīta slimniekam ir iespēja izārstēties no bīstamās infekcijas slimības.

 "Šis tiešām ir stāsts par dzīvību, par daudzām dzīvībām..., jo arvien vairāk ar C hepatītu saslimst jauni, darbspējīgi cilvēki. Arvien vairāk cilvēku pamet savas ģimenes, lai dotos uz citām valstīm ārstēties, kur no valsts puses 100% apmērā tiek apmaksāti medikamenti. Tajā pašā laikā ir ļoti daudzi, kuri bezcerībā ir samierinājušies ar situāciju un neārstējas, jo vienkārši nespēj to atļauties," uzsākot kampaņu, situāciju skaidroja Hepatīta biedrības vadītāja Olita Mengote, piebilstot, ka pašreiz C hepatīta pacienta līdzmaksājums par zālēm sasniedz vidēji 140 LVL mēnesī; atsevišķos gadījumos tas pārsniedz pat 1000 LVL mēnesī. Ārstēšanās terapijas ilgums parasti ir 24-48 nedēļas.

Hronisks C vīrushepatīts ir nopietna vīrusa infekcijas izraisīta slimība, kas beigu stadijā izraisa aknu cirozi un vēlāk aknu vēzi, kas ir biežākais nāves iemesls aknu slimību gadījumā. Arvien straujāk pieaug to cilvēku skaits, kuri inficējas ar C hepatītu – uz 53 Latvijas iedzīvotājiem ir 1 inficētais*. Aptuveni puse no viņiem ir spiesti atteikties no iespējas ārstēties, jo nevar to atļauties - valsts kompensē ārstēšanu tikai 75% apmērā. Katrs neārstētais pacients ir risks pārējai sabiedrības daļai un draud ar šīs slimības turpmāku izplatību, tādēļ kampaņas mērķis ir pievērst Latvijas iedzīvotāju uzmanību tam, cik nopietna ir šī problēma.

Kampaņas laikā Nacionālā veselības dienesta pārstāvji atzina – lai 2013. gadā pacientiem ar hronisku C vīrushepatītu veiktu kompensācijas apmēra palielināšanu no 75% uz 100%, ņemot vērā vidējo pacientu skaitu gadā un Kompensējamo Zāļu sarakstā jau iekļautos medikamentus, nepieciešamais papildu finansējums ir aptuveni LVL 940 000 gadā.

Informācija par Hepatīta biedrību

Hepatīta biedrība ir sabiedriska bezpeļņas organizācija, kas izveidota 2003. gadā, lai apvienotu  C vīrushepatīta inficētas personas, viņu radiniekus, ārstniecības personālu un citus cilvēkus kopīgā darbībā, lai risinātu ar slimību saistītos jautājumus medicīnas, sociālajā, ekonomiskajā, izglītības un citās jomās.

 *2010. gadā pēc "Latvijas Infektoloģijas centra" datiem Latvijā 38 794 cilvēku ir inficēti ar C hepatītu. No jauna diagnosticēto pacientu skaits hroniskam vīrusa C hepatītam 2011. gadā sasniedza 1269, kas, salīdzinot ar 2010. gadu ir par 21% vairāk.  

Papildu informācijai:

Ieva Galuza 

T  +371 67504737

M  +371 26300621

E ieva.galuza@eurorscgpr.lv

S ieva.galuza

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)