Banner 980x90

Īles mežā plānota Saeimas deputātu un "Latvijas Valsts mežu" vadības tikšanās ar vides aktīvistiem

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Pirmdien, 8.februārī, Īles mežā, pie Īles partizānu bunkura, plānota nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" Saeimas deputātu, valsts akciju sabiedrības "Latvijas Valsts meži" (LVM) vadības pārstāvja un vides aizsardzības aktīvistu tikšanās, lai pārrunātu kailcirtes izprovocētā konflikta risinājumu, aģentūru LETA informēja ģeogrāfe un vides gide Anita Biseniece.

Viņa pastāstīja, ka uz tikšanos plāno ierasties arī Vides aizsardzības kluba (VAK) pārstāvji, aicināti arī zinātnieki. Plānots, ka plkst.11 no Saeimas izbrauks transports, un sākotnējā tikšanās paredzēta pie nacionālo partizānu bunkura, taču pēcāk visi dalībnieki došoties apgaitā apskatīt mežu un tā izcirstās vietas klātienē. No Saeimas šādu iniciatīvu izrādījusi Ingūna Rībena (VL-TB/LNNK) ar partijas biedru grupu.

Vides aizsardzības kluba (VAK) biedrs Edmunds Kance aģentūrai LETA apstiprināja, ka arī citi vides aktīvisti plāno ierasties uz šo tikšanos un ierašanās pie nacionālo partizānu bunkura Īlē varētu notikt pēc plkst.12.

Tikšanās mērķis ir panākt vienošanos, ka LVM uzlabotu savu komunikāciju ar sabiedrību un mainītu savu ciršanas politiku, tostarp vides aktīvisti joprojām vēlas izveidot kopīgu darba grupu, kurā būtu gan LVM pārstāvji, gan zinātnieki, gan vides aizstāvji un politiķi. Atbalstu šādai darba grupai jau sen esot paudusi arī Dobeles novada pašvaldības vadība.

Biseniece pastāstīja, ka pēdējās dienās izciršanas darbi Īles mežā esot pārtraukti, taču tas pamatā esot saistīts ar šādiem darbiem nepiemērotiem klimatiskajiem apstākļiem.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā vides aktīvisti nonāca konfliktā ar LVM vadību un darbiniekiem, aktīvistiem protestējot pret ciršanas darbiem nacionālo partizānu bunkura un tūristu dabas taku apkaimē, pēc kā protestētāji sūdzējās, ka viņu aicinājumi uz sarunām no LVM puses esot ignorēti bez jebkādiem komentāriem vai skaidrojumiem un kailcirte tomēr turpināta. Iepriekš Biseniece pastāstīja, ka nocirsti esot jau 13 hektāri tūrisma ceļa malā, bet vides aizstāvji lūdz necirst pārējos divus meža apgabalus, kas arī atrodas tūrisma ceļa malā.

VAK viceprezidente Elita Kalniņa pavēstīja, ka VAK par gada aizsargājamo vērtību izvēlas Zemgales mežus.

"Zemgales reģionā ir mazākais mežainums Latvijā, un te atrodas mazāk nekā 20% no visiem Latvijas mežiem. Sevišķi Jelgavas un Dobeles apkārtnē tie ir atsevišķi mežu masīvi, kas ir ļoti nozīmīga dzīvotne lauksaimniecībā intensīvi izmantoto teritoriju vidū. Zemgalē ir palikuši nedaudzi mežu masīvi - Elejas, Īles Krievukalna un citi," pauda VAK pārstāve.

Viņa skaidroja, ka Īles Krievukalna-Vilkukalna mežu masīvs, kur AS "Latvijas Valsts meži" pirms dažiem gadiem ir izveidojusi ekomežu, būtu pelnījis, lai šajā teritorijā izveido jaunu aizsargājamu teritoriju - Īles Krievukalna dabas parku.

"Šai teritorijai ir arī milzīga kultūrvēsturiska vērtība. Te atrodas slavenais Īles bunkurs - autentiski atjaunots latviešu nacionālo partizānu bunkurs. Baltijas valstīs lielāko bunkuru 1948.gadā Īles mežos izbūvēja apvienotās latviešu un lietuviešu grupas partizāni, lai turpinātu cīnīties pret padomju varu," pauda Kalniņa.

"27.janvārī, neskatoties uz protestiem, "Latvijas Valsts meži" diemžēl sāka cirst kailcirtē Īles pagastā esošo valsts meža 116.kvartāla 2.nogabalu - tikko galvenās cirtes vecumu sasniegušu priežu mežu, kas vēl ilgi varētu augt, nezaudējot arī koksnes tirgus vērtību vismaz 30-40 gadus. Šādu rīcību no AS "Latvijas Valsts meži" puses VAK uzskata par dzimtenes nodevību, jo teritorija atrodas netālu no Īles nacionālo partizānu bunkura un Ružas ezera, esoša ekomeža rekreācijai platībā, turklāt tuvu meža ceļam, pa kuru pārvietojas vietējie ļaudis un tūristi," pauda Kalniņa.

Viņa informēja, ka Vides aizsardzības klubam ir nodibinājusies Zemgales nodaļa, kuras galvenais uzdevums būs sekmēt un aizsargāt Zemgales mežus, cīnīties par jaunu īpaši aizsargājamu mežu teritoriju veidošanu Zemgales novadā.

"Latvijas Valsts meži" piecos gados saskaņā ar apsaimniekošanas plānu rekreācijas ekomežā "Vilkukalna-Krievu kalnu masīvs" (Īles mežs) gatavojas izcirst 130 hektārus jeb mazāk nekā 0,5% no kopējās teritorijas, aģentūru LETA informēja LVM.

LVM Zemgales mežsaimniecības teritorijā esošais rekreācijas ekomežs "Vilkukalna-Krievu kalnu masīvs" tiekot apsaimniekots saskaņā ar iepriekš apstiprināto un 2014.gada 17.septembrī Tērvetē tikšanās laikā ar vietējām interešu grupām papildināto meža apsaimniekošanas plānu, norādīja LVM.

Šis meža masīvs atrodas Dobeles novada Zebrenes un Annenieku pagastos un Auces novada Īles pagastā, un tā kopējā platība ir 2970 hektāri. Masīva apsaimniekošanas mērķi atbalsta gan kailciršu, gan izlases ciršu pielietojumu teritorijā. Kopumā šajā teritorijā piecu gadu laikā ciršana galvenajā cirtē plānota 130 hektāru platībā, kas ir mazāk nekā 0,5% no kopējās teritorijas.

LVM norāda, ka, realizējot kailcirtes priežu mežos un saglabājot dabiskam mežam raksturīgās struktūras, tiek atdarināts liela mēroga dabiskais traucējums - meža degšana, tai sekojošā augsnes sagatavošana veicina augsnes virskārtas mineralizāciju. Savukārt, realizējot izlases un pakāpeniskās cirtes, tiek atdarināti zemas intensitātes dabiskie traucējumi - vējgāzes, atsevišķu koku izgāšanās, slimību un kaitēkļu bojājumi.

Pašreizējais ekomeža "Vilkukalna-Krievu kalnu masīvs" plāns paredz, ka 88% no teritorijas tiek apsaimniekoti ar mērķi, kas paredz koksnes ražošanu ar papildu nosacījumiem rekreācijai un vides aizsardzībai. Atlikusī platība tiek atvēlēta dabas aizsardzībai ar nebūtisku koksnes ieguvi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)