Banner 980x90

Maršrutā "Baltu ceļš" vairāk nekā 70 objektu vēstīs par zemgaļu un sēļu senvēsturi un kultūru

Rīga, 15.aug., LETA. Biedrības "Latviešu karavīrs" izstrādātajā tūrisma maršrutā "Baltu ceļš" iekļauti vairāk nekā 70 objekti, kas vēstīs par zemgaļu un sēļu senvēsturi un kultūru, aģentūru LETA informēja Zemgales plānošanas reģions sabiedrisko attiecību speciālists Juris Kālis.

Biedrība "Latviešu karavīrs" pabeigusi apjomīgu pētījumu par zemgaļu un sēļu vēsturi raksturojošiem tūrisma resursiem reģionā. Vairāk nekā 200 lappušu garā pētījumā ietverta informācija par identificētajām kultūrvēsturiskā un dabas mantojuma tūrisma piesaistes vietām Zemgalē, sniegts to raksturojums un atrašanās koordinātas. Tāpat atspoguļots identificētais zemgaļu un sēļu nemateriālais kultūras mantojums un tā elementi, ievietoti garāki un īsāki apraksti par vietām, kur ceļotājiem gūt priekšstatu un papildināt zināšanas par zemgaļu un sēļu senvēstures atspulgiem mūsdienu kultūrā.

Turklāt zemgaļu un sēļu nemateriālajam kultūras mantojumam veltīto stāstu tematika ir visai plaša: zemgaļu tirgotāji, skaistākās baltu rotas Zemgalē, sēļu apbedīšanas tradīcijas, sēļu pilskalni, 9.-12.gadsimta sēļu rotas un apģērbs, Latvju varenākā pils - Tērvete -, zemgaļu lielākā svētvieta pie Zebrus ezera, Nameja gredzens, bagātā Zemgale - Dobes pilskalns -, Garozas kauja, Zemgaļu svētki, Upmales zemes centrs - Mežotne -, Zemgaļu osta, Ormaņkalns zilā dūmakā un vēl citi," klāstīja Kālis.

Pētījumā ieskicētas "Baltu ceļa" galvenā maršruta aprises reģionā, kā arī vairāki mazāki tematiski maršruti, piemēram, "Varenā Zemgale", "Zemgaļu un sēļu svētvietas", 'Zemgaļu bagātību avots - senā amatniecība", "Ceļojums caur seno sēļu zemi, izbaudot tradīcijas un kultūru". Pētījuma autori aplēsuši, ka jaunā tūrisma maršruta kopgarums Zemgalē un Sēlijā varētu sasniegt aptuveni 570 kilometrus, izteikuši arī priekšlikumus potenciālajām maršruta savienojuma vietām ar Lietuvu un Kurzemi. Atsevišķās pētījuma sadaļās uzrādītas ceļotājiem piemērotākās ēdināšanas un nakšņošanas vietas.

Pētījuma rezultātā identificētie objekti iedalīti trīs grupās. Pirmajā - svarīgākajā - iekļauti objekti, kas primāri attiecināmi uz zemgaļu un sēļu kultūru, kas veidoti vai radīti šo maztautu pastāvēšanas laikā un ir saglabājušies līdz mūsdienām, ir tieši kultūras identitātes nesēji. Pie tādiem pieder arheoloģiskie priekšmeti, dzīves vietas, kulta un dabas objekti, kapulauki, arī seni toponīmi un vietvārdi. Visvairāk tādu ir Auces, Dobeles, Tērvetes un Viesītes novadā, pavisam 27.

Savukārt otrajai grupai pieder objekti, ģeogrāfiskas vietas, kur darbojas indivīdi, biedrības, organizācijas, kas savas darbības rezultātā turpina senču tradīcijas, kas sakņojas uz patiesiem avotiem balstītā tradicionālajā kultūrā, mitoloģijā, folklorā, mākslā, lietišķajā mākslā un amatu prasmēs. Šajā grupā ietilpst, piemēram, Aizkraukles, Aknīstes, Bauskas, Dobeles, Jelgavas, Jēkabpils muzejs, kā arī Jāņa Jaunsudrabiņa muzejs "Riekstiņi", pavisam desmit objekti.

Trešajā, kas ir lielākā no šīm grupām, iekļauti ar zemkopību, dārzkopību, biškopību, virtuvi, amatniecību, lietišķo mākslu, arhitektūru un citām nozarēm saistīti objekti, kur saskatāma vien sēļu vai zemgaļu kultūras ietekme. Reģionā pavisam tādu ir vairāk nekā trīs desmiti. Līdzīgu pētījumu veic projekta partneri Ziemeļlietuvā un Kurzemes plānošanas reģionā.

Projekta "Starptautiskais kultūras maršruts "Baltu ceļš" ieviešana ilgs līdz 2019.gada aprīlim un tā kopējais finansējums ir 763 402 eiro, tostarp Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums 648 892 eiro.

Jau vēstīts, ka jaunā maršruta "Baltu ceļš" izstrāde, izpētot zemgaļu un sēļu vēsturi raksturojošus tūrisma resursus Zemgalē, izmaksās 7100 eiro. Iepirkumā par pētījuma izstrādi startēja četri pretendenti, bet par uzvarētāju atzīta Tērvetes novadā bāzētā biedrība "Latviešu karavīrs", kas darbus apņēmusies veikt par 7100 eiro.

Projekts "Starptautiskais kultūras maršruts "Baltu ceļš" tiek īstenots, lai izveidotu vienu starptautisku un vairākus reģionālas nozīmes kultūras tūrisma maršrutus, izceļot un popularizējot Baltu materiālo un nemateriālo kultūras un dabas mantojumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)