Banner 980x90

Meža cenas – izdevīgas pircējam vai pārdevējam?

Meža cenas Latvijā nav lielums, ko varat iepriekš paredzēt vai uz aci noteikt, garām ejot kādam meža gabaliņam. Un nav jau tā, ka ikdienā mēs par meža cenām īpaši aizdomātos, taču, ja prātā iešāvusies doma par meža pārdošanu, tad gan jautājums par finansēm kļūst aktuāls. 

Bet kā tad notiek meža vērtēšana? Kas meža cenu par hektāru palielina vai samazina? Lūk, daži no faktoriem, kas ceļ jūsu meža pārdošanas vērtību:
• sausieņu tipa meži (piemēram, tādi, kur aug priedes, egles, bērzs, osis u.c.) būs novērtēti ar augstāku cenu nekā cita tipa meži;
• runājot konkrētāk par kokiem – priekšroka un labākas meža pirkšanas cenas vienmēr būs skuju koku mežiem, kā arī tā saucamajiem cieto lapu koku mežiem (tie ir meži, kur aug ozoli, oši, kļavas, gobas un citi līdzīgi koki). Mīksto lapu koku meži (tādi, kur aug bērzi, apses, melnalkšņi, liepas, vītoli, papeles un tamlīdzīgi koki) tiks vērtēti zemāk, taču šādā gadījumā daudz ko izšķirs citi parametri, pēc kā tiek noteikta meža cena par hektāru;
• atjaunots izcirtums un/vai mežs, kas ir vecāks, būs vērtīgāks gan par izcirtumu, kas nav atjaunots, gan par salīdzinoši jaunu mežu.
• būtiska nozīme, protams, ir pašam koksnes apjomam – jo vairāk, jo labāk; 
• protams, ka meža zemes cenu ietekmēs arī tāda lieta kā dažāda veida liegumi – ja jūsu meža īpašumā neviena lieguma nav, tad tas jau ir drošs solis labas atlīdzības virzienā; 
• vēl viens būtisks faktors, kas nav tiešā veidā saistīts ar pašu koku kvalitāti, ir meža atrašanās vieta – ja tam ir ērti piekļūt, tad tas pozitīvi atspoguļosies arī cenā, ko par jūsu mežu piedāvā pircējs. 

Un tomēr – pat ja jūsu mežam visi rādītāji nav ideāli, meža cena par hektāru ir atkarīga arī no paša pircēja, un tas nu ir faktos, ko jūs varat ietekmēt, ja izvēlaties pareizo darījuma partneri. Bet kāds tad ir labs darījuma partneris meža pārdošanas gadījumā? Noteikti tāds, kuram ir ilgstoša pieredze darījumos, kas saistīti ar mežu, un tāds, kurš sadarbojas arī ar citu valstu klientiem, tādējādi spējot piedāvāt cenas, kas ir augstākas par vidējo tirgus līmeni. Šīm abām prasībām atbilst uzņēmums MRS Vidzeme, kas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā darbojas jau kopš 2000. gada, un šajā periodā ir noslēdzis vairāk nekā sešus simtus mežu pirkšanas un pārdošanas darījumu – šādu pieredzi neuzkrāt, ja piedāvā neizdevīgas cenas vai nepildi solījumus! 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)