Banner 980x90

Pētersone: Daudzas valsts iestādes strādā tikai kā reģistratori

Ināra Pētersone/ Foto: Ieva Lūka/ LETA
Ināra Pētersone/ Foto: Ieva Lūka/ LETA
Daudzas valsts iestādes strādā tikai kā reģistratori, bet nepievērš uzmanību reģistrējamiem dokumentiem pēc būtības, pirmdien, 30.maijā, žurnālistiem sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

"Vienmēr esmu atbalstījusi darbu jēgas pēc, diemžēl daudzas valsts iestādes pilda tikai reģistratoru funkcijas. Amatu konkursos tiek prasītas nezin kādas izglītības, bet realitātē funkcijas aprobežojas tikai ar iesniegto dokumentu reģistrēšanu, neveicot to izpēti pēc būtības," sacīja Pētersone.

VID vadītāja norādīja, ka tas attiecināms gan uz Uzņēmumu reģistru, kas skatās "tikai uz smuki noformētiem papīriem", gan Zemesgrāmatu, kurā var piereģistrēt apšaubāmus darījumus ar nekustamajiem īpašumiem, atklātā ekskluzīvo auto kontrabandas lieta liek secināt, ka tā reizēm notiek arī Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

"Kad reģistratori sapratīs, ka uz iesniegtajiem dokumentiem ir jāskatās ar jēgu, nevis tikai formāli, valsts budžeta ieņēmumi pildīsies daudz labāk. Reģistrējošām iestādēm daudz rūpīgāk un kvalitatīvāk jāveic uzraudzības funkcija, tajās ir jāievieš riska vadības sistēmas," uzsvēra Pētersone.

Runājot par atklāto auto kontrabandu, Pētersone norādīja, ka nu jau vairāk nekā divus gadus VID sadarbībā ar CSDD un Auto asociāciju strādā, lai identificētu dažādas problēmas un pilnveidotu automašīnu reģistrācijas sistēmu.

"Normatīvie akti ir izstrādāti, bet reizēm tajos ir pārrāvumi vai arī problēma rodas interpretācijā," sacīja Pētersone.

LETA jau ziņoja, ka VID Muitas policijas atklātā auto kontrabanda radījusi vairāk nekā 220 000 eiro zaudējumus, šodien žurnālistiem sacīja VID Muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš. Kriminālprocess šajā lietā tika sākts šī gada martā pēc Krimināllikuma 190.panta 3.daļas, taču darbs pie šīs lietas tika sākts pagājušā gada augustā. Zaudējumus radīja nenomaksātais pievienotās vērtības nodoklis un muitas nodoklis.

Podiņš sacīja, ka pagaidām lietā figurē 28 automašīnas, bet esot skaidrs, ka to ir daudz vairāk. Kopējais skaits tiks noskaidrots izmeklēšanas laikā. Krimināllietā jau ir veiktas 11 kratīšanas, ir septiņi aizdomās turamie, trīs no tiem strādājuši CSDD.

Podiņš piebilda, ka, tik vienkārši reģistrējot automašīnas no Krievijas ar viltotiem dokumentiem, valstij nodarīti milzīgi zaudējumi. "Noskaidrojot visus lietas apstākļus, varēsim runāt par kopējo zaudējumu apjomu," sacīja Podiņš.

Kā ziņots, saistībā ar Muitas policijas atklāto ekskluzīvo automašīnu kontrabandas shēmu pratināti trīs CSDD darbinieki.

VID Muitas policija atklājusi vērienīgu ekskluzīvu automašīnu kontrabandas shēmu, kuru, iespējams, pieseguši CSDD darbinieki. Krāpnieki no Krievijas ieveduši tādas ekskluzīvas automašīnas kā "Ferrari", "Range Rover" un citas. Mašīnas Latvijas-Krievijas robežu šķērsojušas savā gaitā, nevis uz treileriem. Pēc tam tās uzliktas pagaidu uzskaitē, bet vēlāk pārdotas. CSDD amatpersonas, reģistrējot mašīnas jau ar Latvijas numurzīmēm, ignorējušas faktu, ka tās sākotnēji ievestas no Krievijas un par tām jāmaksā ievedmuita.

Savukārt CSDD pārstāvis Jānis Aizpors aģentūrai LETA norādīja, ka direkcija jau sākotnēji sadarbojās ar VID Muitas policiju. "Pārbaude CSDD ir mūsu sadarbības tiešs rezultāts. Pēc mūsu informācijas, procesā ir iesaistīti daudzi spēlētāji," norādīja Aizpors.

Viņš uzsvēra, ka CSDD atbildīgie darbinieki izmeklētājiem ir jau iepriekš snieguši informāciju un nepieciešamo atbalstu sekmīgai izmeklēšanas operācijas realizācijai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)