Banner 980x90

Piena cenu dēļ "Agrofirma Tērvete" piedzīvo zaudējumus

Daudznozaru uzņēmums AS "Agrofirma Tērvete" pagājušajā gadā strādājis ar 12,72 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir 1% samazinājums salīdzinājumā ar 12,88 miljonu eiro rādītāju 2013.gadā, liecina "Firmas.lv" informācija.

Tikmēr kompānija pagājušajā gadā pirmo reizi piedzīvojusi zaudējumus, kas bija 93 276 eiro salīdzinājumā ar 589 483 eiro peļņu pirms gada.

Kā norādīts uzņēmuma vadības ziņojumā, zaudējumi saistīti ar straujo piena iepirkuma cenu kritumu kopš maija, savukārt gada laikā cenu samazinājums bijis vidēji par 25%. Līdz ar to šogad kā būtiskākā prioritāte piena nozarē noteikta ražošanas izmaksu samazināšana, vienlaikus palielinot ganāmpulkus, tādējādi samazinot piena ražošanas pašizmaksu.

Pērn sabiedrība palielinājusi ganāmpulku līdz 3620 lopiem, vidējam slaucamo govju skaitam sasniedzot 1975 vienības. Ir izdevies kāpināt ganāmpulku produktivitāti, nodrošinot vidējo izslaukumu 9789 kilogrami gadā, kas ir par 10% vairāk nekā pirms gada.

Pērn tika pabeigta piensaimniecības kompleksa otrās kārtas būvniecība, kā arī sākta trešā kārta, plānojot jaunu fermu 450 govīm un jau esošo fermu modernizāciju.

Kopumā "Agrofirmā Tērvete" pērn lielākos ieņēmumus no saimnieciskās darbības veidojusi piena, kā arī alus un graudu realizācija, tāpat arī ieņēmumi no mazumtirdzniecības.

Agrofirma realizējusi 15 729 tonnas piena 2,98 miljonu eiro apjomā, saražojusi 11,6 kilovatu elektrības, kā arī guva ieņēmumus no tirdzniecības 1,29 miljonu eiro apmērā. Pašpatēriņam saražotas 14 200 tonnas kukurūzas, 21 600 tonnas zālāju un 2000 tonnas miežu, kas izmantoti iesala ražošanai. Tāpat realizētas 1500 tonnas kviešu un 693 tonnas rapša, kas kopumā veidoja 1,4 miljonu eiro ieņēmumus.

Savukārt realizētā alus apjoms samazinājies, tomēr uzņēmumam bija ieņēmumi no "Tērvetes alus" zīmola nomas, līdz ar to kopējie alus nozares ieņēmumi ir 1,1 miljons eiro.

Augkopības nozarē produkcijas ražošana veikta apmēram 2844 hektāros zemes, nodrošinot ar lopbarību saimniecības govis un zirgus, savukārt saimniecības alus darītavai piegādājot augstas kvalitātes alus miežus.

Pagājušajā gadā agrofirma nodokļos nomaksājusi divus miljonus eiro. Sabiedrība arī saņēmusi Eiropas Savienības strukturālo fondu atbalstu investīciju projektu realizācijai 1,4 miljonu eiro apmērā.

"Agrofirma Tērvete" dibināta 1998.gadā Tērvetes pagasta "Tišās". Uzņēmuma pamatkapitāls ir 1,57 miljoni eiro. "Agrofirma Tērvete" nodarbojas ar zirgkopību, augkopību, piena ražošanu un alus darīšanu. Turpmāk darbības virzieni tiks saglabāti, koncentrējoties uz piena, alus, kā arī biogāzes ražošanu. Uzņēmumā nodarbina 201 darbinieku.

Agrofirma iekļauta daudznozaru kompānijā AS "Agrolats Holding", kas dibināta 2009.gadā ar 9,18 miljonu latu pamatkapitālu. Vēl holdingā ir saistītie uzņēmumi AS "Agrolats", SIA "Agrolats nekustamie īpašumi", SIA "Tērvetes investīcijas", SIA "Venta FM", SIA "Sarma-Trading e Servicos LDA".

"Agrolats Holding" īpašnieki ir Andris Paškausks - 33,33%, Jons Paškausks - 60,67%, Jānis Paškausks - 1%, Vitauts Paškausks - 5%.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)