Banner 980x90

Pret vēja parku izbūvi Dobeles un Tukuma novadā savākti vairāk nekā 8800 paraksti

Rīga, 22.okt., LETA. Mēneša laikā pret vēja elektrostaciju parka izbūvi Dobeles un Tukuma novados savākti 8815 paraksti, aģentūrai LETA pastāstīja viena no parakstu vākšanas iniciatorēm, SIA "Baltic Candles Ltd." direktore Zita Sāviča.

Paraksti pret ieceri vākti gan dažādās vietās Dobeles un Tukuma novados, gan platformā "manabalss.lv". Līdzdalības platformā "manabalss.lv" publiskotie dati liecina, ka līdz šodienai tajā iniciatīvu "Par Zemgali bez vēja ģeneratoriem" atbalstījuši vairāk nekā 1520 cilvēki.

Parakstu vākšanas akcija pagarināta vēl par mēnesi, jo arvien pieaug iedzīvotāju informētības līmenis par attīstītāju iecerēm, skaidroja Sāviča. Turklāt novadu domes par vēja parkiem varētu lemt vien decembrī, kad būs gatavs ietekmes uz vidi novērtējums, tāpēc parakstu vācēji var rīkot ilgāku akciju.

Jau vēstīts, ka iedzīvotāju grupa sākusi parakstu vākšanu pret vēja elektrostaciju parka izbūvi Dobeles un Tukuma novados. Sāviča stāstīja, ka plānots savākt vismaz tik daudz parakstu, cik iedzīvotāji pēdējās vēlēšanās ievēlējuši Dobeles novada domi.

Lai arī sabiedriskajā apspriedē par parka ietekmes uz vidi novērtējumu Dobelē piedalījās tikai vairāki desmiti iedzīvotāju, parakstu vācēji ir pārliecināti, ka viņu akcijā aktivitāte būs lielāka. Sāviča pauda, ka apspriede netika savlaicīgi izziņota, turklāt tā notika darba dienas vidū.

Parakstus plānos iesniegt vietējās pašvaldībās, un vismaz Dobeles pašvaldība iedzīvotājiem ir solījusi, ka viņu viedoklis tikšot ņemts vērā.

Uzņēmums "Eolus" tuvāko četru gadu laikā Dobeles un Tukuma novados par aptuveni 250 miljoniem eiro plāno būvēt Latvijā lielāko vēja elektrostaciju parku, uzstādot 51 vēja turbīnu.

"Eolus" valdes loceklis Gatis Galviņš iepriekš atzīmēja, ka vēja elektrostaciju parku plānots veidot savienotā teritorijā, kas atrodas divās pašvaldībās - daļa parka atradīsies Dobeles novada Dobeles pagastā, bet daļa - Tukuma novada Džūkstes pagastā. Patlaban noris projekta ietekmes uz vidi ziņojuma sabiedriskā apspriešana, ir notikušas vairākas sabiedriskās apspriešanas sanāksmes, viņš klāstīja.

Paredzams, ka ietekmes uz vidi atzinuma apstiprināšana varētu notikt līdz gada beigām, kam sekos projekta būvniecības fāze.

Lai arī iepriekš Dobeles novada pašvaldība paudusi bažas par projekta ietekmi uz iedzīvotāju veselības stāvokli, pašlaik pašvaldība neesot gatava izteikt savu nostāju, jo iepazīstas ar ietekmes uz vidi ziņojumu, tas tiek izskatīts un vērtēts, skaidroja pašvaldības pārstāve Liesma Sāviča.

Savukārt Tukuma novada domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans ("Tukuma pilsētai un novadam") apgalvoja, ka Džūkstes pagasta iedzīvotāju nostāja par vēja elektrostaciju parka būvniecību ir saprotoša un kopumā atbalstoša. Arī novada pašvaldība un Slampes-Džūkstes pagastu pārvalde atbalsta ieceri, redzot projekta realizācijā daudzus ieguvumus novada attīstībai un izaugsmei.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)