Banner 980x90

"Dobeles dzirnavnieks" nākamnedēļ sāks pieņemt ražu

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Sākot ar nākamo nedēļu, AS "Dobeles dzirnavnieks" sāks šā gada pirmās ražas pieņemšanu, kopumā plānojot 250 000 tonnu graudu iepirkumu un nepieciešamības gadījumā strādājot visu diennakti, aģentūru LETA informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

Pirmie ziemas mieži kulšanai plānoti nākamnedēļ, rapsis un rudzi gaidāmi jūlija beigās, savukārt ziemas kvieši - augusta sākumā. Lielāko daļu uzņēmuma iepirkto graudu veidos pārtikas kvieši.

Pēc uzņēmuma aplēsēm, ziemāju raža būs laba, lai arī dažviet bagātīgi mēslotie ziemāji guļ veldrē, kas var negatīvi ietekmēt graudu kvalitāti. Sausā pavasara dēļ prognozēta mazāka vasarāju raža.

Savukārt kviešu cenas biržā pagaidām saglabājušās pagājušā gada līmenī - 155-165 eiro par tonnu graudu. Kaltēšanas un tīrīšanas izmaksas nav mainījušās. Ja graudus "Dobeles dzirnavniekam" pārdod līdz 2017.gada 1.maijam, par pieņemšanu un graudu uzglabāšanu papildus nav jāmaksā, norāda uzņēmuma vadītājs.

Graudu pieņemšana Dobelē notiks no plkst.7 līdz 24, savukārt intensīvākajā kulšanas periodā uzņēmums pieņems graudus visu diennakti. Elevatori, kā ierasts ražas laikā, strādās visu diennakti, septiņas dienas nedēļā. Papildus atklāts jauns graudu pieņemšanas punkts Gulbenē, Dzelzceļa ielā 6, un arī tā darba laiks tiks piemērots kulšanas intensitātei.

"Dobeles dzirnavnieks" turpina pilnveidot graudu pieņemšanas sistēmu. Līdz ar jauno ražu tiks pabeigts vērienīgs investīciju projekts jaunu graudu uzglabāšanas torņu izbūvei. Kopējās projekta izmaksas ir 6,5 miljoni eiro, un tā rezultātā uzņēmuma graudu uzglabāšanas kapacitāte tiks palielināta par trešdaļu un sasniegs 150 000 tonnas. Arī pieņemšanas procesu varēs veikt ātrāk un efektīvāk, jo standarta situācijā uzņēmuma teritorijā zemniekiem nebūs jāpavada ilgāk par 30 minūtēm.

Kā norāda Amsils, šī gada jauninājums ir tas, ka uzņēmums pirmo reizi Latvijā pieņems cieto jeb "durum" šķirnes kviešu ražu no sešām vietējo zemnieku saimniecībām.

"Dobeles dzirnavnieks" atbalsta cieto kviešu audzētājus finansiāli, 70% apmērā sedzot izmaksas sēklas iegādei sešām zemnieku saimniecībām, kas iesējušas cietos kviešus vismaz 250 hektāru platībā. Sadarbībā ar Stendes selekcijas staciju cieto kviešu audzēšanas tehnoloģiju izpēte notiek jau trešo gadu. Tiek strādāts arī pie pārtikas miežu, auzu un vasaras cieto kviešu šķirņu audzēšanas tehnoloģiju un īpašību izvērtēšanas.

"Dobeles dzirnavnieks" iepērk mīkstos un cietos kviešus, rudzus, miežus, auzas un tritikāli, kā arī rapsi, griķus, zirņus un pupas. Uzņēmums lielāko daļu no graudiem pārstrādā, daļu realizē nepārstrādātā veidā vai uzglabā. Tā kā ir audzis pieprasījums gan pēc bioloģiski ražotas pārtikas, gan dzīvnieku barības, šogad uzņēmums iepirks arī bioloģiski audzētas pārtikas auzas un bioloģiski audzētus lopbarības kviešus, miežus, tritikāli, zirņus un pupas.

"Dobeles dzirnavnieks" ir viens no vadošajiem graudu pārstrādes uzņēmumiem Baltijas valstīs. Tā galvenie darbības virzieni ir kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.

Jau ziņots, ka 2014.gadu "Dobeles dzirnavnieks" noslēdza ar 77,6 miljonu eiro apgrozījumu, no kura 53% jeb 41,4 miljonus eiro veido eksports. Uzņēmuma peļņa 2014.gadā bija 4,06 miljoni eiro. Pērnos finanšu datus uzņēmums vēl nav publiskojis.

"Dobeles dzirnavnieks" dibināts 1994.gadā, tā pamatkapitāls ir 3,78 miljoni eiro, uzņēmums nodarbina 196 darbiniekus.

Kopš 2008.gada uzņēmuma kapitāldaļu īpašnieks ir Igaunijas miltu pārstrādes uzņēmums "Tartu Mill".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)