Banner 980x90

"Dobeles dzirnavnieks" pērn nodokļos samaksāja 1,86 miljonus eiro

Foto: Evija Trifanova/ LETA
Foto: Evija Trifanova/ LETA

Graudu pārstrādes uzņēmums AS "Dobeles dzirnavnieks" pērn nodokļos samaksājis 1,86 miljonus eiro.

Uzņēmums uzskata, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) nepamatoti piemērojis papildus pievienotās vērtības nodokļa (PVN) aprēķinu par atsevišķiem darījumiem, atsaucoties uz uzņēmuma piegādātāju veiktajām darbībām. Uzņēmums mudina sakārtot PVN maksāšanas kārtību.

Jau ziņots, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) nodokļu parādu dēļ pieņēmis lēmumu par izpildes nodrošinājuma līdzekļu piemērošanu uzņēmumam "Dobeles dzirnavnieks". Nodokļu audita rezultātā aprēķināts, ka uzņēmumam budžetā jāmaksā 1,92 miljoni eiro. "Dobeles dzirnavnieks" sola pārsūdzēt VID pieņemto lēmumu un uzsver, ka uzņēmumam nav nodokļu parādu, tie vienmēr maksāti savlaicīgi un pilnā apmērā.

"Dobeles dzirnavnieks" vērš uzmanību, ka tas jau vairāk nekā pirms diviem gadiem rosinājis uzraugošās institūcijas ieviest Latvijā reversā PVN maksājuma principu, lai sakārtotu PVN maksāšanas kārtību. "Nepieņemami, ka Latvijas uzņēmumiem jāmaksā ar savu reputāciju un nesamērīgu biznesa risku, jo valsts jau vairākus gadus nav spējusi sakārtot nodokļu iekasēšanas kārtību," paziņojumā uzsver "Dobeles dzirnavnieka" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

"Esam šokēti ne tikai par nepamatoto papildus aprēķinu, bet arī veidu, kā informācija tikusi publiskota, apdraudot uzņēmuma reputāciju. Ziņas par uzņēmumam uzlikto aizliegumu, piemērojot izpildes nodrošinājuma līdzekļus (lai arī norma nosaka, ka VID ir tiesības, nevis pienākums to darīt) publiski izskanēja pirmās, savukārt mēs oficiālu lēmumu no VID saņēmām tikai pēc informācijas parādīšanās medijos," skaidro "Dobeles dzirnavnieka" valdes priekšsēdētājs. Pēc uzņēmuma rīcībā esošās informācijas, minētais VID lēmums saistīts ar vairākiem darījumiem ar "Dobeles dzirnavnieka" piegādātājiem. "Dobeles dzirnavnieks" uzskata, ka nepienācīgi izvērtēti lietas faktiskie apstākļi un līdz ar to "absolūti nepamatoti" uzņēmumam piemērots papildu PVN aprēķins, pamatojoties uz piegādātāju un viņu starpnieku veiktajām darbībām.

"Valsts šobrīd no godprātīgajiem, eksportspējīgajiem Latvijas uzņēmumiem sagaida, ka tie ne tikai īstenos sekmīgu uzņēmējdarbību un maksās visus tiem pienākušos nodokļus, bet veiks arī valsts funkciju - kontrolēs un uzraudzīs savu piegādātāju un to starpnieku darbību. Uzskatu, ka pārstāvu daudzu uzņēmēju un vadītāju viedokli, kas uzskata, ka tā ir nesamērīgi liela atbildība, kas šobrīd tiek pieprasīta no Latvijas uzņēmumiem," uzsver Amsils.

"Dobeles dzirnavnieks" atzīmē, ka uzņēmums vienmēr iestājies par godprātīgu biznesa darbību un vairākkārt sniedzis priekšlikumus valsts iestādēm nodokļu iekasēšanas efektīvākas kārtības izstrādei. Izejvielu iepirkumi ir sarežģīti, parasti saistīti ar vairāku piegādātāju secīgiem darījumiem. Tāpēc jau vairāk nekā divus gadus kopīgi ar Latvijas Pārtikas uzņēmumu federāciju valsts uzraugošās iestādes mudinātas ieviest reversā PVN maksāšanas kārtību arī graudu pārstrādē. "Tas nodrošinātu to, ka gala iepircējs ir pilnībā atbildīgs par PVN apmaksu, un tad mēs, "Dobeles dzirnavnieks", varētu uzņemties pilnu atbildību arī par piegādātāju PVN nomaksu budžetā. Diemžēl šobrīd valsts kūtrums šī principa ieviešanā ir beidzies ar to, ka mums nepamatoti piemērots vairāk nekā divu miljoni eiro liels nodokļu uzrēķins un apdraudēta uzņēmuma reputācija," secina Amsils.

Uzņēmums turpina strādāt ierastajā režīmā.

"Dobeles dzirnavnieks" ir viens no vadošajiem graudu pārstrādes uzņēmumiem Baltijas valstīs. Tā galvenie darbības virzieni ir kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.

Jau ziņots, ka 2014.gadu "Dobeles dzirnavnieks" noslēdza ar 77,6 miljonu eiro apgrozījumu, no kura 53% jeb 41,4 miljonus eiro veido eksports. Uzņēmuma peļņa 2014.gadā bija 4,06 miljoni eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)