Banner 980x90

"Latvijas Valsts meži": Piecu gadu laikā Īles mežā plānots izcirst mazāk nekā 0,5% no kopējās platības

Ilustratīvs foto/ Foto: Dobele24.lv
Ilustratīvs foto/ Foto: Dobele24.lv

VAS "Latvijas Valsts meži" (LVM) piecos gados saskaņā ar apsaimniekošanas plānu rekreācijas ekomežā "Vilkukalna-Krievu kalnu masīvs" (Īles mežs) gatavojas izcirst 130 hektārus jeb mazāk nekā 0,5% no kopējās teritorijas, aģentūru LETA informēja LVM.

LVM Zemgales mežsaimniecības teritorijā esošais rekreācijas ekomežs "Vilkukalna-Krievu kalnu masīvs" tiek apsaimniekots saskaņā ar iepriekš apstiprināto un 2014.gada 17.septembrī Tērvetē tikšanās laikā ar vietējām interešu grupām papildināto meža apsaimniekošanas plānu, norāda LVM.

Šis meža masīvs atrodas Dobeles novada Zebrenes un Annenieku pagastos un Auces novada Īles pagastā, un tā kopējā platība ir 2970 hektāri. Masīva apsaimniekošanas mērķi atbalsta gan kailciršu, gan izlases ciršu pielietojumu teritorijā. Kopumā šajā teritorijā piecu gadu laikā ciršana galvenajā cirtē plānota 130 hektāru platībā, kas ir mazāk nekā 0,5% no kopējās teritorijas.

LVM norāda, ka, realizējot kailcirtes priežu mežos un saglabājot dabiskam mežam raksturīgās struktūras, tiek atdarināts liela mēroga dabiskais traucējums - meža degšana, tai sekojošā augsnes sagatavošana veicina augsnes virskārtas mineralizāciju. Savukārt, realizējot izlases un pakāpeniskās cirtes, tiek atdarināti zemas intensitātes dabiskie traucējumi - vējgāzes, atsevišķu koku izgāšanās, slimību un kaitēkļu bojājumi.

Pēc valsts mežzinātnes institūta "Silava" arhīvā esošajiem meža inventarizācijas datiem, 1928.-1938.gados šajā mežu masīvā 88% gadījumu koksne tika iegūta, saimniekojot kailcirtē, bet 12% pakāpeniskajā cirtē. Līdz ar to gandrīz visas audzes jeb aptuveni 90%, kas masīvā šobrīd nodrošina rekreācijas un dabas vērtības, ir radušās pēc kailcirtēm.

Pašreizējais ekomeža "Vilkukalna-Krievu kalnu masīvs" plāns paredz, ka 88% no teritorijas tiek apsaimniekota ar mērķi, kas paredz koksnes ražošanu ar papildus nosacījumiem rekreācijai un vides aizsardzībai. Atlikusī platība tiek atvēlēta dabas aizsardzībai ar nebūtisku koksnes ieguvi.

Tāpat apsaimniekošanas plāns paredz nodrošināt, lai ekomeža teritorijā būtu vismaz 30% audžu, kas vecākas par 70 gadiem (šobrīd ir 49%), plānot kailcirtes ne tuvāk par 100 metriem no izcirtuma vai jaunaudzēm, kas nav sasniegušas sešu metru augstumu, ja plānotās cirsmas un minētā izcirtuma vai jaunaudzes kopējā platība pārsniedz piecus hektārus. Tāpat paredzēts neveikt mežizstrādi pavasarī-vasarā no 1.aprīļa līdz 30.deptembrim, izņemot bojātu koku cirtes.

LETA jau ziņoja, ka vides aktīvisti satraukti par to, ka LVM vadītāji pilnībā ignorējot vides aktīvistu protestus pret kailcirti Īles meža masīvā Dobeles novadā, netālu no Īles partizānu bunkura. LVM pārstāvji neierodas uz sarunām ar aktīvistiem, neko neskaidro, nekomunicē, aģentūrai LETA pastāstīja ģeogrāfe un vides gide Anita Biseniece, kas ir viena no aktīvistiem.

Biseniece pastāstīja, ka 2010.gadā Īles meža masīvs 3000 hektāru platībā kļuva par rekreācijas mežu, kas nozīmē, ka saimnieciskā darbība tajā nav prioritāte. Bet šogad 27.janvārī izvērtās cīņa starp dabas aizstāvjiem un LVM pārstāvjiem, kur aktīvisti nostājās pret mežizstrādes tehniku.

Visi protestētāju aicinājumi uz sarunām no LVM puses esot ignorēti bez jebkādiem komentāriem vai skaidrojumiem, un kailcirte tomēr turpināta. Biseniece pastāstīja, ka nocirsti esot jau 13 hektāri tūrisma ceļa malā, bet vides aizstāvji lūdz necirst pārējos divus meža apgabalus, kas arī atrodas tūrisma ceļa malā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)