Banner 980x90

Uzņēmēji: Par plānotajām izmaiņām VID apkalpošanas centru darba laikā trūkst informācijas

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Par šonedēļ plānotajām izmaiņām Valsts ieņēmumu dienesta (VID) klientu apkalpošanas centru darba laikā trūkst informācijas, tāpēc VID būtu jāveic plašāks izskaidrojošais darbs, kā tās ietekmēs dažādas sabiedrības grupas, aģentūrai LETA pauda uzņēmēju organizācijās.

LDDK eksperte Inese Olafsone aģenūrai LETA sacīja, ka plašākai publikai patlaban vēl nav pieejama informācija par plānoto reorganizāciju VID.

"Mūsu rīcībā nav informācijas vai slēdzot apkalpošanas centrus, konsultācijas tiks nodrošinātas tā sauktajās vienas pieturas aģentūrās. Katrā ziņā, ja tiek plānotas vērienīgas izmaiņas valsts institūcijā, kuras skar gandrīz visus sabiedrības locekļus - gan fiziskas personas, gan juridiskas - nepieciešams šīs izmaiņas publiski izdiskutēt daudz plašāk un informēt, kādas būs alternatīvas," uzsvēra Olafsone.

Ja VID plāno samazināt klientu apkalpošanas centru skaitu un, attiecīgi, arī konsultantu skaitu, tad no uzņēmēju viedokļa tas ir nepieļaujami, jo klientu konsultēšana ir viena no VID pamatfunkcijām, uzsvēra LDDK eksperte.

Viņa arī norādīja, ka patlaban ir problēmas VID saņemt konsultācijas un brīžiem ir konsultāciju kvalitātes problēmas, ņemot vērā valstī izveidoto sarežģīto nodokļu sistēmu un pretrunas tiesību aktos. Tāpēc VID jādomā par daudzu pakalpojumu pieejamību tiešsaistes vidū, lai tie būtu ērti, saprotami un noderīgi.

Arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš aģentūrai LETA norādīja, ka trūkst plašākas informācijas par plānoto reorganizāciju VID, tāpēc to ir grūti komentēt.

Endziņš sacīja - no vienas puses, izmaiņas VID klientu apkalpošanas centru darba laikā ierobežos uzņēmēju iespējas iesniegt dokumentus, kas nav labi. Taču, no otras puses, tā kā uzņēmējiem sadarbība ar VID galvenokārt notiek elektroniskā formā, problēma, iespējams, nav tik liela.

Jau vēstīts, ka no šā gada 1.februāra VID klientu apkalpošanas centros plānots mainīt klātienes apkalpošanas kārtību. Turpmāk ārpus Rīgas klienti klātienē tiks apkalpoti trīs dienas nedēļā, savukārt pārējā laikā tiks veikta iesniegto dokumentu izskatīšana un apstrāde, kā arī citi ar nodokļu administrēšanu saistīti pienākumi. Savukārt Rīgā mainīsies klientu apkalpošanas centru darba laiks.

VID skaidro, ka šāds lēmums pieņemts, rūpīgi izvērtējot klientu apkalpošanas centru noslodzi un klientu plūsmu, kas ir būtiski samazinājusies. Otrs noteicošais faktors ir tas, ka ievērojami resursi ir ieguldīti tieši VID informācijas tehnoloģiju attīstībā, kā rezultātā daudzi procesi ir automatizēti un praktiski visi pakalpojumi iedzīvotājiem pieejami attālināti, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS), tādējādi būtiski samazinot nepieciešamību apmeklēt VID klātienē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)