Banner 980x90

Veterinārārsta Helmaņa pieminekļa restaurācija Tērvetē izmaksās 6000 eiro

Jelgava, 8.sept., LETA. Veterinārārsta Kristapa Helmaņa pieminekļa restaurācija Tērvetē izmaksās 6005 eiro, aģentūra LETA uzzināja Tērvetes novada domē.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā (VKPAI) ir apstiprināts Tērvetes novada domes projekta pieteikums "Kristapa Helmaņa kapa pieminekļa restaurācija", piešķirot finansējumu 5000 eiro apmērā. Domes deputāti lēmuši piešķirt darbiem vēl 1005 eiro līdzfinansējumu. Iepriekš bija paredzēts, ka restaurācija izmaksās 10 208 eiro.

Darbus veiks SIA "Akmens apstrādes centrs AKM".

Jau vēstīts, ka dome gada sākumā lūdza VKPAI līdzekļus Helmaņa pieminekļa restaurācijai.

Helmanis (1848-1892) bija izcils latviešu veterinārārsts, kurš veicis pētījumus par trakumsērgas apkarošanu, tuberkulīna pielietošanā un ļauno ienāšu diagnostikā. 1890.gada maijā atklājis maleīnu, bez kura pielietošanas mūsdienās nav iedomājama ļauno ienāšu diagnostika, skaidroja domē.

Veterinārārsts apbedīts savā dzimtajā pusē - Tērvetes novada Kalnamuižas kapsētā. 1938.gadā Latvijas Veterinārārstu biedrība Tērvetes kapos uzstādīja pieminekli ar zinātnieka bareljefu un svarīgāko darbu uzskaitījumu, bet 1973.gadā tika ierīkota zinātnieka vārdā nosaukta taka. Kapa piemineklis ir valsts nozīmes mākslas piemineklis. Tas vairākkārt ir cietis no krāsaino metālu zagļu uzbrukumiem.

Domē norādīja, ka Helmaņa atdusas vieta ir nozīmīga valsts kultūrvēsturiskā mantojuma daļa, līdz ar to piemiņas vietas sakārtošana būtu ievērojams ieguldījums novada tūrisma attīstībā, jo to apmeklē gan Latvijas Lauksaimniecības universitātes studenti un mācībspēki, veterinārārstu profesijas pārstāvji, skolēni, studenti, Tērvetes iedzīvotāji un citi interesenti, kas apmeklē Tērvetes dabas parku, jo piemineklis ir iekļauts Zemgales reģiona tūrisma maršrutos.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)