Banner 980x90

VVD uzdevis AS "Olaines ķīmiskajai rūpnīcai "Biolar" papildināt pārkāpumu novēršanas plānu

Rīga, 29.aug., LETA. Valsts vides dienests (VVD) uzdevis AS "Olaines ķīmiskajai rūpnīcai "Biolar" papildināt pārkāpumu novēršanas plānu ar vairākiem pasākumiem, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Maruta Bukleviča.

Viņa stāstīja, ka šonedēļ Olainē notika VVD un "Olaines ķīmiskās rūpnīcas "Biolars" vadības tikšanās, kurā piedalījās arī pārstāvji no AS "Olaines ūdens un siltums".

VVD bija izvērtējis uzņēmuma iesniegto pasākumu plānu šā gada 5.jūnijā izteiktajā brīdinājumā par darbības iespējamo daļēju apturēšanu - porofora ražošanas pārtraukšanu - norādīto pārkāpumu novēršanai.

Iesniegto plānu uzņēmumam tika uzdots papildināt ar vairākiem pasākumiem, proti, uzņēmumam ir jāuzstāda skaitītāji dažādu ražošanas procesu notekūdeņu un atkritumu uzskaitei un jānodrošina notekūdeņu papildu analīžu veikšana akreditētās laboratorijās. Šo analīžu rezultāti regulāri jāiesniedz VVD, lai dienesta speciālisti varētu izvērtēt pasākumu plāna ieviešanas gaitu, sacīja Bukleviča.

Iesniegtajā plānā tika precizēti arī pasākumu ieviešanas termiņi, kas saistīti ar attīrīšanas iekārtu darbības uzlabošanu, un iezīmētas paredzētās pārbaudes. Daļa no pārbaudēm notiks sadarbībā ar "Olaines ūdens un siltums".

Pēc papildinātā plāna izvērtēšanas, VVD lems par turpmākajām darbībām brīdinājumā minēto pārkāpumu novēršanā, nepieciešamības gadījumā pagarinot sākotnēji noteikto termiņu.

Bukleviča informēja, ka "Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars" pārstāvji turpina arī organizatoriskos darbus, lai uzsāktu šā gada maija beigās Zemgalē ar ķīmiskajām vielām piesārņoto lauksaimniecībā izmantojamo zemju sanāciju. Pašlaik notiek sazināšanās ar zemju īpašniekiem. VVD aicināja nekavējoši sākt darbus tajos īpašumos, kuru īpašnieki ir devuši savu piekrišanu zemes attīrīšanai.

LETA jau ziņoja, ka maija beigās VVD inspektori un policijas darbinieki aizturēja vides piesārņotāju, kurš Zemgalē ceļmalas nolējis ar indīgu šķidrumu.

Pēc VVD speciālistu sākotnējā vērtējuma, izlietais šķidrums satur cianīdjonus un tā izcelsme ir Olaines ķīmiskā rūpnīca "Biolars". Reaģējot uz notikušo, VVD tika izdevis lēmumu - brīdinājumu par "Biolars" darbības iespējamo daļēju apturēšanu - porofora ražošanas pārtraukšanu. Atbilstoši likumdošanai, šāds brīdinājums ir pirmais solis, lai rosinātu uzņēmuma darbības apturēšanu.

Lai arī savu vainu neatzīst, "Biolars" teicās, ka esot gatavs daļēji veikt piesārņoto vietu attīrīšanu.

Vēlāk "Biolars" ir pārsūdzējis VVD izdotos lēmumus saistībā ar Zemgalē piesārņotajām ceļmalām, tādējādi dienests uzskata, ka uzņēmums apzināti novilcina procesa izskatīšanu un piesārņoto vietu sakopšanu.

Par konstatēto pārkāpumu arī sākts kriminālprocess. Arī VP guvusi apliecinājumu, ka automašīna, kas 24.maijā pieķerta, izlejam ķīmisko vielu Bauskas novadā gar kādu ceļu, izbraukusi no "Biolars" rūpnīcas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)