Banner 980x90

Zemgales Plānošanas reģions piedāvā veidot otrā līmeņa pašvaldības

Rīga, 20.jūn., LETA. Administratīvi teritoriālās reformas īstenošanā Zemgales plānošanas reģions (ZPR) aicina ministrijas attīstīt reģionālā līmeņa pārvaldi, analizējot un pārdalot funkcijas, tā veicinot reģionālo attīstību, valsts decentralizāciju un racionālu līdzekļu izlietojumu, aģentūru LETA informēja ZPR sabiedrisko attiecību speciālists Aigars Ieviņš.

ZPR uzskata, ka administratīvi teritoriālā reforma nedrīkst kļūt par mehānisku pašvaldību apvienošanu - tam ir jābūt kompleksam pasākumu kopumam, kurā jāparedz visu valstij nepieciešamo funkciju izvērtējums un attīstīšana, izveidojot ilgtspējīgāku valsts pārvaldības un finansēšanas modeli. Īstenojot reformu, ir jāveicina valsts reģionalizācija, sekmējot tās policentrisku attīstību, uzskata ZPR.

Izvērtējot dažādus variantus, ZPR Attīstības padome uzskata, ka būtiski būtu beidzot izveidot otrā līmeņa pašvaldību jeb apriņķu modeli. To esot iespējams attīstīt uz jau esošo plānošanas reģionu bāzes, nododot tiem vairākas vietējo pašvaldību funkcijas, kas jau pašlaik tiek īstenotas plašāk nekā vienas pašvaldības robežās. Tāpat pārskatāmas būtu vairākas pašvaldību esošās funkcijas, kuras iespējams kopīgot un pārraudzīt apriņķī, tostarp bāriņtiesu pakalpojumi vai civilā aizsardzība.

Tāpat ZPR Attīstības padome uzskata, ka apriņķu modelī sekmīgi būtu īstenojamas vairākas pašlaik valsts pārziņā esošas funkcijas - profesionālās izglītības pārvaldība, primārā un sekundārā veselības aprūpe, reģionālo un vietējo ceļu uzturēšana un attīstība, pasažieru pārvadājumu organizēšana, apriņķa telpiskā un attīstības plānošana, uzņēmējdarbības attīstība, kā arī reģionālo finanšu investīciju programmu plānošana un īstenošana.

ZPR ir sagatavojis savu redzējumu par potenciālajām funkcijām, ko tas būtu gatavs uzņemties, un šis saraksts tiks iesniegts atbildīgajām ministrijām.

"Jebkura reforma ir izaicinājumu pilna, taču būtiskākais ir šādus procesus virzīt izvērtēti, uzsvaru liekot uz iedzīvotāju iespējām un dzīves līmeņa uzlabošanos. Otrā līmeņa pašvaldība ar deleģētām funkcijām sekmētu līdzsvarotu pakalpojumu un infrastruktūras attīstību, optimāli izmantojot pieejamo finansējumu un veicinot valsts vispusīgu attīstību," komentēja Ieviņš.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)