Banner 980x90

Bērnam temperatūra – vecāku lielais bieds. Kā labāk mērīt un kā ārstēt?

Vecāki vienmēr ļoti satraucas, ja bērns saslimis. Tas ir liels stress gan bērnam, gan vecākiem. Jo mazāks bērniņš, jo lielākas ir bažas, jo viņš pats nevar pastāstīt, kā jūtas, viņam arī ir grūtāk izmērīt ķermeņa temperatūru. Tomēr jāsaprot, ka bērni slimo, pilnībā no tā izvairīties nav iespējams. Tas, ko vecāki var darīt – stiprināt bērna imunitāti, sagatavot mājas aptieciņā visus nepieciešamos medikamentus un aprūpes piederumus un izvēlēties uzticamu pediatru vai ģimenes ārstu, ar kuru sazināties, ja bērns ir saslimis.

Pazemināta vai paaugstināta temperatūra – saslimšanas pazīme
Rudens un ziemas sezonā bērni sāk vairāk slimot ar dažādiem vīrusiem, biežāk piemeklē saaukstēšanās un citas bērnu slimības, kas visbiežāk izplatās bērnudārzos, skolās, arī tiek iegūtas sabiedriskās vietās. Ziemā imunitāte ir vājāka, tāpēc arī slimības biežāk ķeras klāt. Paaugstināta temperatūra ir viena no pirmajām pazīmēm, kas liecina, ka bērns ir nevesels. Ideālā ķermeņa temperatūra cilvēkam ir 36,6 ˚C, bet zīdaiņiem tā arī vēl var būt līdz 37,0 ˚C, jo viņiem nav nostabilizējusies termoregulācija. 

Ja bērnam ķermeņa temperatūra ir zem vai virs normas, tad tā ir pazīme, ka bērns ir saslimis. Tad vecākiem ir jānovērtē bērna pašsajūta, jākonstatē, vai ir kādi citi simptomi, kas varētu norādīt, ar kādu slimību šoreiz esat saskārušies, kā arī varētu aprakstīt bērna stāvokli ārstam.

Ar kādu termometru mērīt bērnam temperatūru
Mazākiem bērniem var būt grūtības izmērīt ķermeņa temperatūru, ko nepieciešams arī monitorēt, tāpēc jārēķinās, ka mērījumi būs jāveic vairākas reizes dienā. Labāk jau laikus mājās nodrošināties ar termometru, kas piemērots bērna vecumam. Zīdaiņiem temperatūru var izmērīt ar speciāliem knupīša termometriem. Bet no 3 mēnešu vecuma piemēroti ir visi termometru veidi. Protams, agrāk pieejamie dzīvsudraba termometri ir izņemti no aprites, jo tie ir bīstami.

Visizplatītākie un šobrīd biežāk lietotie ir digitālie termometri, kuri ir lietojami gan mutē, gan padusē, gan rektāli. Ja bērns ir mierīgs, tad digitālais termometrs sniegs ātru un precīzu rādījumu. Digitālais termometrs arī saglabā atmiņā pēdējos mērījumus un signalizē, kad mērījums pabeigts. Protams, jāatceras, ka digitālais termometrs, kurš tiek izmantots rektāli, nedrīkst tikt izmantots citos veidos. 
Digitālais termometrs nopērkams gan aptiekā, gan lielākajos bērnu preču veikalos: https://www.chicco.lv/chicco-digitalais-termometrs-15380.html.

Ja bērns ir nemierīgs, tad mērījumus var veikt ar infrasarkano termometru. To var izmantot no attāluma. Tomēr šāds termometrs ir krietni dārgāks. 

Jāņem vērā, ka dažādu termometru mērījumi nedaudz var atšķirties, tāpēc nepieciešams iepazīties ar termometra instrukcijā norādīto iespējamo mērījumu nobīdi.

Kā pazemināt ķermeņa temperatūru
Ar bērna ķermeņa temperatūras pazemināšanu nevajadzētu steigties. Jāatceras, ka temperatūra ir organisma aizsargreakcijai, lai varētu cīnīties pret vīrusiem un baktērijām. Vispirms bērns ir jāpavēro. Jāskatās, kā viņš jūtas un cik augsta ir temperatūra. Katrs bērns temperatūru panes savādāk. Ja bērns ir aktīvs, dzer un kopumā jūtas labi, tad nav pamata pazemināt temperatūru, ja vien tā nav virs 38,5 ˚C. 

Lai pazeminātu temperatūru, nepieciešams izmantot aptiekā pieejamos un bērniem piemērotos paracetamolu vai ibuprofēnu saturošus medikamentus. Noteikti jāievēro norādītās devas, ko nedrīkst pārsniegt. Lai pazeminātu ķermeņa temperatūru, palīdzēs arī ķermeņa atsegšana un aukstas kompreses uz pieres.

Par ārstēšanu noteikti jākonsultējas ar ārstu
Protams, ka gadījumā, ja bērns saslimis, ir jākonsultējas ar ārstu, kurš ieteiks piemērotākos medikamentus un terapiju, lai mazais slimnieks ātrāk būtu vesels. Jāatceras, ka jebkuras saslimšanas gadījumā bērnam vajadzīgs miers, atpūta, jālieto daudz šķidruma. Medikamenti jālieto saskaņā ar ārsta norādēm. Jāmēra temperatūra, lai sekotu līdzi slimības gaitai. 

Gadījumos, kad bērns kļūst apātisks, nedzer, temperatūra ir ļoti augsta un to nemazina pretdrudža medikamenti, ir jāizsauc ātrā palīdzība vai pašiem jāhospitalizē bērns, jo šķidruma trūkums un augsta temperatūra bērnam var būt bīstama. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)