Banner 980x90

"Dobeles dzirnavnieka" apgrozījums pērn pieaudzis par 27%

Rīga, 20.jūn., LETA. Latvijā lielākais graudu pārstrādes uzņēmums "Dobeles dzirnavnieks" pagājušajā gadā strādāja ar 113,7 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 27% vairāk nekā 2016.gadā, savukārt kompānijas peļņa sasniegusi 4,17 miljonus eiro, aģentūrai LETA pavēstīja kompānijā.

"Dobeles dzirnavnieka" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils norādīja, ka uzņēmuma dinamiskās izaugsmes pamatā ir pēdējo gadu mērķtiecīgs darbs pie jaunu ražotņu izveides, esošo modernizācijas un aktīvas noieta tirgu apgūšanas, kas ļauj ik gadu audzēt graudu pārstrādes apmērus. 2017.gadā "Dobeles dzirnavnieka" ražotnēs pārstrādāti 226 tūkstoši tonnu graudu, kas ir par 39 tūkstošiem tonnu vairāk nekā gadu iepriekš.

Amsils sacīja, ka arī šogad plānots palielināt ražošanas jaudas. "Paredzam, ka šogad pārstrādāsim jau vairāk nekā 250 tūkstošus tonnu graudu, tāpēc turpinām darbu pie tā, lai uzlabotu graudu pieņemšanas, uzglabāšanas un pirmapstrādes procesus. Efektīva kvalitatīvu izejvielu nodrošināšana ir mūsu ražošanas pamats," viņš teica.

Kompānijā informēja, ka 2017.gadā eksports no kopējā "Dobeles dzirnavnieka" apgrozījuma veidoja 57%. Uzņēmuma produkcija eksportēta uz vairāk nekā 70 valstīm Eiropā, Āfrikā, Āzijā un Dienvidamerikā.

Turpinot realizēt investīciju plānu, 2017.gadā "Dobeles dzirnavnieks" infrastruktūras un ražošanas tehnoloģisko procesu uzlabošanā ieguldījis 6,1 miljonu eiro, tostarp palielinot graudaugu pārslu ražošanas jaudu.

"Aizvadītajā gadā noslēdzām projekta "Graudu uzglabāšanas torņu sistēmas izveide" pirmo kārtu, kā rezultātā mūsu graudu uzglabāšanas kapacitāte sasniedza 160 tūkstošus tonnu," piebilda Amsils, uzsverot, ka šī projekta realizēšana turpinās arī šogad, un līdz jaunajai ražas sezonai ekspluatācijā plānots nodot vēl 15 jaunus graudu uzglabāšanas torņus ar kapacitāti 70 tūkstoši tonnu, kā arī jaunizveidotu kalti. "Jaunie torņi mums turpmāk ļaus ne tikai būtiski palielināt graudu uzglabāšanas jaudu - līdz 230 tūkstošiem tonnu, bet arī par aptuveni 30% efektivizēt graudu pieņemšanas procesu, kas aktīvākajā kulšanas sezonā nozīmē mazākas rindas un ātrāku izbēršanos zemniekiem," pauda Amsils.

Viņš informēja, ka šogad "Dobeles dzirnavnieks" attīstībā plāno investēt 10 miljonus eiro, palielinot graudu uzglabāšanas jaudu, izveidojot papildu sliežu pievedceļu dzelzceļa vagonu apkalpošanai un turpinot darbu pie kopējās uzņēmuma efektivitātes paaugstināšanas. Nozīmīgas investīcijas ražošanas attīstībā "Dobeles dzirnavnieks" plāno veikt arī turpmāk - "Dobeles dzirnavnieks" tuvāko triju gadu laikā attīstībā plāno investēt kopumā 30 miljonus eiro.

"Jau kopš pagājušā gada mūsu speciālisti Latvijas pārtikas nozares Kompetences centra pētniecības projekta ietvaros izstrādā jaunu produktu specifikācijas un ražošanas tehnoloģijas. Šobrīd esam iesnieguši projektu Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā - tā apstiprināšanas gadījumā veidosim Dobelē inovatīvu pastas ražotni, kas ļaus mums esošo produktu klāstu papildināt ar jauniem, inovatīviem produktiem gan vietējā, gan eksporta tirgos," sacīja Amsils. Plānots, ka projekta investīcijas kopumā pārsniegs 10 miljonus eiro.

Kompānijā informēja, lai nodrošinātu kvalitatīvu izejvielu pieejamību, līdzās uzņēmuma ražošanas attīstībai un darbam pie jaunu produktu izstrādes "Dobeles dzirnavnieks" iegulda arī graudaugu pētniecības un attīstības pasākumos. Uzņēmums veic gan miežu un auzu šķirņu, gan to audzēšanas tehnoloģiju izpēti augstvērtīgu pārtikas produktu ieguvei. Tāpat turpinās pētnieciskais darbs pie cieto jeb "durum" kviešu audzēšanas programmas Latvijā, kurus pāris gadus zemnieki audzē savos laukos, uzrādot ļoti labus rādītājus gan ražībā, gan graudu kvalitātē. Kopumā 2017.gadā pētniecības un attīstības mērķiem "Dobeles dzirnavnieks" atvēlējis 88,2 tūkstošus eiro.

"Dobeles dzirnavnieks" 2017.gadā sadarbojās ar vairāk nekā 550 graudu piegādātājiem, no kuriem 90% bija vietējie lauksaimnieki.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka "Dobeles dzirnavnieks" 2016.gadā strādāja ar 89,771 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 8,9% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga 2,4 reizes - līdz 2,713 miljoniem eiro.

"Dobeles dzirnavnieks" ir reģistrēts 1991.gadā. Kompānijas apmaksātais pamatkapitāls ir 3,78 miljoni eiro un uzņēmuma lielākais akcionārs ar 93,99% akciju ir Igaunijas "Tartu Mill". "Dobeles dzirnavnieka" galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)