Banner 980x90

Gleznainās Veczemju klintis Vidzemes jūrmalā

Veczemju klintis (arī Mantiņu klintis vai Sarkanās klintis) ir ģeoloģisks un ģeomorfoloģisks dabas piemineklis Vidzemes akmeņainajā jūrmalā – gleznaini smilšakmens atsegumu fragmenti, kas redzami aptuveni 12 kilometrus garā jūras krasta posmā no Veczemjiem līdz Tūjai. Pateicoties jūras viļņiem, krasti ir stāvi un sniedzas līdz pat sešu metru augstumā.

Smilšakmens atsegumi Vidzemes jūrmalā

Labi redzamie skaistie sarkanā smilšakmens veidojumi – mazas alas, nišas un grotas – redzami fragmentāri gandrīz 12 kilometru garumā, turklāt tālu jūrā iestiepjas arī piekrastes sēkļi ar laukakmeņu vaļņiem un krāvumiem. Baltijas jūras piekrastē šī ir vienīgā vieta, kur var apskatīt pirms 380-350 miljoniem gadu (devona periodā) veidojušos smilšakmens iežu atsegumus.

Veczemju klintis ir apmēram 480 metrus garas un apmēram trīsarpus līdz sešus metrus augstas. Pēc 2005. gada janvāra vētras Veczemju klinšu garums pieaudzis no 160 līdz 480 metriem. Stāsta, ka laiku pa laikam akmeņainajā pludmalē var uziet arī jūras viļņu izskalotus bruņuzivju kaula bruņu fragmentus, kas dzīvojušas devona periodā.

Vieta fotogrāfijām un kinofilmām

Veczemju klintis, kas atrodas pie Veczemu mājām, ietilpst Vidzemes akmeņainās jūrmalas dabas lieguma un Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta teritorijā, un kopš 2001. gada tās ir valsts aizsardzībā. Sarkanajās smilšakmens klintīs izveidojušās seklās alas un blakus esošā jūra ir ideāli piemērota vieta fotografēšanai, piknikam un atpūtai. Krasta ainava ir īpatnēja un neparasta, un, iespējams, tieši tādēļ kļuvusi par vienu no visvairāk fotografētajām piekrastēm Latvijā.

Vidzemes akmeņainā jūrmala ir bagāta ar skaistām jūras piekrastes ainavām. Veczemju klintis ir gan izmēros apjomīgākais klinšu atsegums jūras krastā, gan viegli sasniedzama vieta, tieši pateicoties skaistajām ainavām šo klinšu apkārtnē ir uzņemtas tādas latviešu tautai mīļas filmas kā "Ilgais ceļš kāpās", "Nakts bez putniem", "Zītaru dzimta" un citas.

Atpūta pie klintīm

Ja ceļojumā dodies ar auto un vēlies piebraukt līdz pašām Veczemju klintīm, tur izveidota maksas autostāvvieta, taču pie klintīm atrodas labiekārtots kempings, kur atpūsties, noturēt pikniku, vienlaikus baudot dabas tuvumu, kā arī pārnakšņot un doties pirtiņā.

Tiem, kurus nebiedē garāki pārgājieni, auto bez maksas iespējams novietot kādā no tālāk esošajiem bezmaksas stāvlaukumiem un sasniegt Veczemju klintis, dodoties pa pludmali.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)