Banner 980x90

Nākotnes pašvaldības: Kādas ir meklētākās atbildes par administratīvi teritoriālo reformu?

2021. gads nesīs būtiskas izmaiņas pašvaldību dzīvē: 1. jūlijā stāsies spēkā administratīvi teritoriālā reforma. Iedzīvotāju galvenais ieguvums būs dzīves kvalitātes uzlabošanās neatkarīgi no dzīvesvietas, jo bez spēcīgiem attīstības centriem valstī nav iespējama līdzsvarota reģionālā attīstība, bet bez infrastruktūras nav privāto investīciju un konkurētspējīga atalgojuma. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) uzsver – jautājumu netrūkst, taču atbildes tiek sniegtas uz visiem.

Samazinoties iedzīvotāju skaitam, bet pašvaldību funkciju apjomam saglabājoties, pieaug to uzturēšanas izmaksas. Reforma dos iespēju pašvaldībām mazāku daļu budžeta novirzīt uzturēšanas izdevumiem, bet lielāku – pakalpojumiem, tāpēc iedzīvotājiem uzlabosies saņemto pakalpojumu kvalitāte.

Patlaban Latvijā ir ļoti dažādas pašvaldības ar atšķirīgu iedzīvotāju skaitu un rocību. Reforma palīdzēs mazināt atšķirības starp pašvaldībām un iedzīvotājiem visā Latvijā un arvien pieaugošo plaisu starp laukiem un pilsētām, ļaujot saņemt līdzvērtīgākus un kvalitatīvākus pakalpojumus, skaidro VARAM.

Kā vienmēr, uzsākot jaunu posmu, iedzīvotājiem, uzņēmējiem un arī pašām pašvaldībām netrūkst dažādu jautājumu par reformas ieviešanu. VARAM norāda – visa informācija vienkopus atrodama ministrijas jaunajā mājaslapā, kas tapusi valsts pārvaldes Tīmekļvietņu vienotās platformas ietvaros. Te atrodami gan pētījumi, normatīvie akti, vadlīnijas un attīstības plānošanas dokumenti, kas var palīdzēt pašvaldībām sagatavoties reformas ieviešanai, gan kartes, infografikas un prezentācijas, kā arī atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem un kontaktinformācija, ja starp atbildēm nav meklētās.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā stāsta: "Reformas izstrādes laikā visbiežāk saņēmām jautājumus par iedzīvotāju ieguvumiem pēc reformas, kā tiks nodrošināta iedzīvotāju līdzdalība lielākās pašvaldībās, vai mainīsies pašvaldību funkcijas un reformas rezultātā novadu attālākajās teritorijās neradīsies nomales efekts, kur būs iespējams saņemt pakalpojumus un vai adreses maiņa neradīs papildu izmaksas. Uz visiem šiem jautājumiem esam centušies pārskatāmā veidā sniegt atbildes mūsu mājaslapā, bet pašvaldībām esam izstrādājuši vairākus palīgrīkus, tostarp unikālu ģeotelpiskās plānošanas platformu, kas būs interesanta arī iedzīvotājiem."

Pašvaldību reformas ģeotelpiskās plānošanas platforma, ko VARAM izveidojusi sadarbībā ar "Karšu izdevniecība Jāņa sēta", ir tiešsaistē lietojams rīks, kas ļauj kartē pārlūkot un analizēt specifisku informāciju par Latvijas pašvaldībām dažādos griezumos. Tā ietver iedzīvotāju ienākuma un nekustamā īpašuma nodokļu ieņēmumus pašvaldībās, iedzīvotāju īpatsvaru, prognozes par iedzīvotājus skaita izmaiņām turpmākajos gados, vietējo uzņēmumu darbību, elektroenerģijas patēriņu mājsaimniecībās un uzņēmumos, mobilitāti, atsevišķi izdalot sabiedriskā transporta, kravas transporta un kopējo satiksmes intensitātes plūsmu, un citus datus. Platformas mērķis ir nodrošināt vienkopus pieejamu informāciju, ko pašvaldības var izmantot jauno novadu attīstības – ekonomiskās specializācijas, pakalpojumu izvietojuma un iestāžu tīkla –  plānošanai gan pirms, gan pēc jauno pašvaldību darbības uzsākšanas. 

Mājaslapas sadaļā ATR plānošanas platforma atrodama informācija arī jaunveidojamām pašvaldībām, kam VARAM izveidojusi rokasgrāmatu "Metodika 2021. gada apvienoto pašvaldību darbības uzsākšanai". Tās mērķis ir sniegt atbalstu pašvaldībām apvienošanās procesā un piedāvāt vadlīnijas par pasākumiem, kas jāveic pirms un uzreiz pēc jauno pašvaldību darbības sākšanas.

"Mēs esam īstenojuši reformu, kuras pirmsākumi ir meklējami 1992.gadā. Jautājumi, visticamāk, radīsies arī pēc reformas stāšanās spēkā, tāpēc ministrija vienmēr būs atsaucīga. Pašvaldības pie apvienošanās strādā jau ilgāku laiku, taču arī ikvienu Latvijas iedzīvotāju sekot līdzi aktualitātēm. Turklāt iepazīšanās ar ģeotelpiskās plānošanas platformu var būt lielisks veids, kā uzzināt ko jaunu par savu reģionu un varbūt gūt iedvesmu labām idejām tā attīstībai," atgādina VARAM, piebilstot – mehānismi iedzīvotāju līdzdalības sekmēšanā iestrādāti jaunajā Pašvaldību likumā.

Vairāk informācijas par administratīvi teritoriālo reformu meklējiet VARAM interneta vietnes varam.gov.lv sadaļā "Noderīgi".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)