Banner 980x90

Pētera Upīša piemiņas muzejā apskatāmi "Dzīpars" adītie cimdi un materiāli par Upīšu dzimtu ASV

Ilustratīvs foto/ Foto: Ieva Makere/ LETA
Ilustratīvs foto/ Foto: Ieva Makere/ LETA
Līdz piektdienai, 11.novembrim Pētera Upīša piemiņas muzejā apskatāmi Talsu Tautas lietišķās mākslas studijas "Dzīpars" adītie cimdi  un materiāli par Upīšu dzimtu ASV, pilsētas informācijas portāls Dobele24.lv uzzināja Dobeles novada pašvaldībā.

Šogad selekcionāram Pēterim Upītim aprit 120 gadu jubileja. Pētera Upīša muzeja direktore Inese Šinta stāsta: "Cilvēka personība veidojas ciešā mijiedarbībā ar dzimto vietu, ar sev tuviem cilvēkiem.  Pēteris Upītis ir dzimis Vidzemē, Ērgļu novada Jumurdā.  Ģimenē bija pieci bērni. Abi viņa brāļi kļuva par profesionāliem fotogrāfiem. Voldemārs Upītis strādāja Latvijā, bet jaunākais brālis Augusts Upītis ar savu ģimeni pēc Otrā pasaules kara devās emigrācijā uz ASV, tur veiksmīgi attīstot savu fotogrāfa karjeru".

Upīšu dzimtas pārstāvji devuši lielu ieguldījumu latviskās identitātes uzturēšanā un saglabāšanā. Augusta Upīša sieva Alvīne Upītis bija aizrautīga dārzkope, izcila rokdarbniece. Ieradusies ASV, viņa adīja cimdus ar latviskiem rakstiem, ar tiem iepazīstināja arī savu vedeklu amerikānieti Lizbeti, dēla Alvja sievu.  Lizbete veica plašu pētniecisko darbu un angļu valodā lasošajai auditorijai 1981.gadā (atkārtots izdevums 1997.gadā) izdeva grāmatu "Latviešu cimdi. Raksti un technikas".  Grāmatas lasītāji tiek iepazīstināti ar Latvijas vēsturi, kultūras iezīmēm, tradicionālajām cimdu krāsām un rakstiem, simboliem, apvidu atšķirībām, kā arī ir norādījumi par dūraiņu adīšanu.

"Dzīpara" dalībnieces  grāmatas "Latviešu cimdi. Raksti un technikas" rakstus ir ieadījušas savos cimdos. Arī studijas vadītājas Valdas Dedzes dzimtā puse, tāpat kā Pēterim Upītim, ir Jumurda.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)