Banner 980x90

Piekautajam Tērvetes koka pils saimniekam pāridarītāji izsituši zobus, salauzuši degunu un sejas kaulu

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Pagājušās nedēļas nogalē Tērvetē notikušajos Zemgaļu svētkos piekautajam festivāla rīkotājam, Tērvetes zemgaļu pils muzeja un koka pils saimniekam Normundam Jērumam pāridarītāji salauzuši degunu un sejas kaulu, kā arī izsituši pāris zobus, šīs traumas arī esot fiksējuši slimnīcas mediķi, aģentūrai LETA pastāstīja pats cietušais.

Arī Jērums, tāpat kā viens no aculieciniekiem, apgalvo, ka Valsts policijas (VP) Dobeles iecirkņa darbinieki notikuma vietā nav centušies pārtraukt kautiņu, bet vienkārši stāvējuši blakus, kamēr viņš ticis sists.

Pēc koka pils saimnieka stāstītā, nepatīkamais atgadījums risinājies svētdienas rītā plkst.3, kad liela svētku dalībnieku daļa jau gulējusi teltīs. "Sēdējām latvieši, igauņi, dziedājām dziesmas, kad pils teritorijā parādījās apmēram 15 jaunieši. Skaidrojām viņiem, ka te ir privāta teritorija un privāts pasākums, lūdzot aiziet prom," notikušo atstāsta pasākuma rīkotājs. Taču jaunieši tā vietā, lai pamestu teritoriju, kļuvuši agresīvi un sākuši kauties, nodarot vairākiem svētku dalībniekiem vieglus miesas bojājumus, pārsitot uzacis vai trāpot pa aci.

Pēc notikušā jaunieši pils teritoriju pametuši, uz notikuma vietu izsaukti VP darbinieki no Dobeles. Līdz ar viņiem teritorijā atgriezusies arī jauniešu kompānija. "Policisti teica, ka jauniešus pazīstot. Jaunieši atteicās sniegt liecības par notikušo, mēs bijām gatavi to darīt. Taču viens no jauniešiem sāka mani sist policijas klātbūtnē, un, kad mans brālis aizrādīja policistiem, kāpēc viņi pieļauj, ka mani sit, sitienus saņēma arī viņš. Policistu klātbūtnē man nodarīti vēl stiprāki miesas bojājumi nekā pirmajā incidentā," pastāstīja Jērums.

Policijas darbinieki esot atteikušies aizturēt jauniešus un pieņemt liecības no cietušajiem.

Vēlāk Jērums devies uz Jelgavas slimnīcu, kur fiksēti viņam nodarītie miesas bojājumi - izsistie zobi, salauztais deguns un sejas kauls. Viņš bija gatavs rakstīt iesniegumu VP Jelgavas iecirknī, taču tur aicināts vērsties Dobelē.

"Nākamajā dienā svētki turpinājās, jo incidenta dēļ nevarēju tos atcelt. Ieradās arī Dobeles iecirkņa policisti, kuriem sniegtas liecības," informēja Jērums.

Viņš par muļķībām sauc arī portālā "Delfi" vietējā iedzīvotāja Gata Rozes pausto, ka kautiņš sācies, jo Zemgaļu svētku dalībnieki bijuši piedzērušies, agresīvi un uzbrukuši pirmie. Pēc Jēruma teiktā, Roze ar brāli bija arī viens no kautiņa aizsācējiem un sitējiem.

Par policistu bezdarbību Jērums uzrakstījis iesniegumu gan VP priekšniekam Intam Ķuzim, gan Zemgales reģiona pārvaldes (ZRP) vadībai.

VP ZRP priekšnieka palīdze Ieva Sietniece aģentūrai LETA apliecināja, ka par policistu rīcību sākta iekšējā pārbaude. Tāpat Dobeles iecirknī ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma XIII nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību.

VP preses pārstāve Sigita Pildava aģentūrai LETA papildināja, ka patlaban VP rīcībā ir pretrunīga informācija par faktisko notikuma gaitu un secību Zemgaļu svētkos, kur noticis konflikts, kas pāraudzis kautiņā starp vairākiem cilvēkiem. Saistībā ar šo incidentu policija ir saņēmusi piecus iesniegumus no abām konfliktā iesaistītajām pusēm.

Reaģējot uz cietušā koka pils saimnieka izteiktajiem pārmetumiem par policijas bezdarbību fiziskā konflikta apturēšanā, VP priekšnieks Ints Ķuzis norāda, ka "nevar būt pieļaujama situācija, kad policisti, izbraucot uz izsaukumu par konfliktu vai kautiņu, darbojas pasīvi un neprofesionāli, aktīvi nerīkojoties konflikta pārtraukšanai un iesaistīto personu nogādāšanai policijas iecirknī apstākļu noskaidrošanai".

"Saistībā ar notikušo jau 24.augustā esmu uzdevis Iekšējās kontroles birojam veikt dienesta pārbaudi par policistu faktisko rīcību šajā situācijā," apstiprināja Ķuzis.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)