Banner 980x90

Reģionālo attīstības centru apvienība iebilst pret Šuplinskas ieceri mainīt ēdināšanas finansēšanu skolās

Rīga, 10.sept., LETA. Biedrība "Reģionālo attīstības centru apvienība" (RACA) iebilst pret izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) ieceri mainīt ēdināšanas finansēšanu skolās, izslēdzot valsts līdzdalību brīvpusdienu nodrošināšanā 1.-4.klašu skolēniem no 2020.gada 1.janvāra, aģentūrai LETA sacīja biedrības padomnieks Rolands Pētersons.

21 reģionālās attīstības centra pašvaldība, kas apvienojušās biedrībā, iebilst pret Šuplinskas ieceri mainīt ēdināšanas finansēšanu skolās, tomēr RACA pašvaldības ir gatavas kompromisam, ja valsts no savas puses apņemas nodrošināt mērķdotāciju pašvaldību izglītības iestāžu pedagogiem, kas nodarbojas ar pusotra līdz četrus gadus vecu bērnu izglītošanu, skaidroja Pētersons.

RACA valdes priekšsēdētājs, Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (Vidzemes partija) uzsvēra, ka reģionu ģimenēm bērnu bezmaksas ēdināšana ir nozīmīgs atbalsta instruments, jo ienākumu līmenis reģionos ir ievērojami zemāks nekā Rīgā un Pierīgā. Arī pašvaldību budžeta ieņēmumi uz vienu iedzīvotāju RACA pašvaldībās ir zemāki nekā Rīgā un tās apkārtnē.

Krauklis skaidroja, ka valsts finansējuma atņemšana jaunāko skolēnu bezmaksas ēdināšanai varētu radīt būtisku negatīvu ietekmi uz "jau tā sarežģīto sociāli ekonomisko situāciju Latvijas reģionos".

"Tādēļ būtu loģiski un taisnīgi, ja šādi ietaupītā valsts nauda tiktu novirzīta pirmsskolas pedagogu algām, tā kompensējot iztrūkumu pašvaldību budžetos, ko radītu atbildības uzņemšanās par skolēnu brīvpusdienu finansēšanu", uzsvēra Krauklis.

RACA uzskata, ka pāreja uz jauno sistēmu varētu būt pakāpeniska, ievērojot summu līdzību. Proti, bērnudārzu pedagogu darba samaksa varētu tikt finansēta no valsts budžeta par skolēnu brīvpusdienu finansējumam atbilstošu summu, kas būtu gan taisnīgi, gan nodrošinātu finansējuma sistēmas loģisku sakārtošanu ilgtermiņā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)