Banner 980x90

Sieviešu smaržas – ceļojums eleganto parīziešu pasaulē

Foto: 1a.lv
Foto: 1a.lv
Sieviešu smaržas jau gadu tūkstošiem ir bijis viens no populārākajiem skaistumkopšanas produktiem. Tās ir bijušas iecienītas gan karaļnamos, gan citos sabiedrības slāņos. 

Runājot par skaistumkopšanu, pirmā vienmēr prātā nāk Parīze un elegantās parīzietes, kam sieviešu smaržas ir otrs apģērbs. Parīzi pamatoti var uzskatīt par parfīma galvaspilsētu, un parīzietes – par lietpratējām aromātu pasaulē, kas pret smaržām izturas tikpat nopietni kā pret ēdienu vai miegu. Kāds ir viņu noslēpums? Lasi tālāk, lai uzzinātu, kā sieviešu smaržas izvēlas parīzietes un kā viņas tās lieto.

Kāpēc franču sieviešu smaržas ir tik slavenas?
Francijas dienvidos atrodas neliela pilsēta – Grāsa, kas jau gadsimtiem apgādā ne tikai visu Franciju, bet arī Eiropu ar labākajām smaržu esencēm. Tā joprojām ir pasaules smaržu galvaspilsēta, un pat mūsdienās visu slavenāko modes namu galvenie smaržu izstrādātāji ir mācījušies tieši Grāsā. Grāsā ir lieliski laikapstākļi, kas piemēroti puķu audzēšanai, ko pēc tam izmanto aromātu ražošanā.

No destilētiem ziediem līdz mūsdienu aromātiem
Pirmie smaržu koncentrāti tika radīti no destilētiem augiem – pārsvarā – ziedlapiņām. Arī mūsdienās joprojām tie tiek izmantoti, taču nereti tiek kombinēti ar sintētiski radītām smaržvielām, lai panāktu izteiksmīgāku, noturīgāku un neparastāku aromātu. 

Mūsdienās sieviešu smaržas vairs nav vienkārši ceriņu vai rožu aromāts, mūsdienās tas ir smaržvielu sajaukums, kas veido īpašu kombināciju, ko dabā nevar sastapt. Pirmais populārākais šāds sintētiskais aromāts bija Chanel Nr. 5. Tās ir populārākās sieviešu smaržas arī mūsdienās. 
Lasi tālāk par to, kādi ir smaržu veidi un kā tās uzklāt uz ķermeņa.

Foto: 1a.lvFoto: 1a.lv


Smaržu veidi
Agrākos laikos radītās sieviešu smaržas ir ārkārtīgi spēcīgas. Tie bija pirmie aromāti, taču ne visas sievietes bija gatavas nesāt tik spēcīgus aromātus, tādēļ pamazām smaržu veidotāji, pakļaujoties pieprasījumam, sāka izstrādāt to pašu smaržu, kas jau bija radītas, vieglākas, gaisīgākas variācijas. Tāpat arī vieglāku smaržu ienākšana ir saistīta ar to, ka teju ikvienā mājā ir tekošs ūdens un mazgāšanās iespējas nav ierobežotas, līdz ar to nav nepieciešams nomākt ķermeņa aromātu.

Mūsdienās ir trīs smaržu pamatvarianti. 
• Parfum – smaržas. Spēcīgākās, koncentrētākās sieviešu smaržas. Ļoti noturīgas.
• Eau de parfum – smaržūdens. Vieglāka smaržu koncentrācija. 
• Eau de toilette – tualetes ūdens, gaisīgākās, vieglākās smaržas. Aromāts izgaro pēc dažām stundām. Noturība atkarīga no nēsātājas ādas veida. Šīs sieviešu smaržas dienas laikā ik pa laikam jāatjauno. Mūsdienās tualetes ūdens ir populārākās sieviešu smaržas, jo modernās parīzietes uzskata, ka smaržām nevajadzētu nomākt citus ikdienas aromātus, piemēram, ēdiena smaržu.

Kā lietot sieviešu smaržas?
Kaut arī šķiet, ka kas gan var būt vienkāršāks, arī aromāta lietošanā ir savu noslēpumi un paņēmieni, kā panākt, lai sieviešu smaržas sniegtu labāko, kas tajās ir, būtu noturīgas, bet tajā pašā laikā nenomāktu pašu nēsātāju. Mūsdienu Francijā valda divi paņēmieni, kā tiek nēsātas sieviešu smaržas.
Sieviešu smaržas nelielos daudzumos tiek uzklātas uz stratēģiskajām ķermeņa daļām. 
     • Pirmā vieta – plaukstas locītavas iekšpuse, bet ne pārāk tuvu pašām plaukstām, jo tādējādi smaržas var tikt vienkārši nomazgātas nost. 
     • Otrā vieta – aiz ausīm vai uz kakla zem žokļa līnijas ausu tuvumā. Galvenā doma šādai iesmaržināšanai – lai tad, kad sasveicinoties franču stilā noskūpstītu satikto personu uz abiem vaigiem, sastaptais varētu izbaudīt izvēlēto aromātu.
     • Trešā vieta – elkoņa iekšpuse, ja ir vēlme pēc spēcīgāka aromāta. 
     • Ceturtā vieta – aiz ceļu locītavām. Smaržām šādā vietā ir pavisam vienkārša funkcija – lai tad, kad dāma svārkos iet garām cilvēkiem, kas sēž uz ielas āra kafejnīcās, smarža, kas no viņas nāks, būtu tuvāk sēdošajiem un to varētu sajust. 

 Uzklātās sieviešu smaržas nekad netiek ierīvētas – tādējādi var sabojāt aromātu un samazināt to noturību. Tās jau tiek uzklātas uz siltākajām ķermeņa vietām un ar ķermeņa siltumu izplatīsies telpā. Nav nepieciešams tās atsevišķi sildīt berzējot.

Valda uzskats, ka smaržām nemaz nevajag pieskarties, tās ir jāizsmidzina gaisā vieglā mākonī, kam ļauj nosēsties uz ķermeņa. Šādā veidā tiek iesmaržināti arī mati, un smarža ļoti patīkami izplatās, matiem kustoties gan ejot, gan vējainā laikā. Taču šādas metodes trūkums – smaržu noturība būs daudz mazāka un dienas laikā tās būs biežāk jāatjauno. 

Mūsdienās daudzi zīmoli tieši šī iemesla dēļ ir sākuši ražot sieviešu smaržas krēmveida formātā. Līdz ar to lielā izsmidzināmo smaržu pudele nav jānēsā līdzi, pietiek iemest rokassomiņā mazu smaržu zīmulīti, lai patīkamais aromāts būtu uz ķermeņa visu dienu. Lasi tālāk, lai uzzinātu, ko no smaržu pasaules izvēlas pašas parīzietes!

Foto: 1a.lvFoto: 1a.lv
Kādas sieviešu smaržas lieto pašas parīzietes?
Parīziešu gaume un smaržu izvēle mainās un attīstās dzīves laikā. 
♦ Jaunas sievietes izvēles saldākus, gaisīgākus ziedu aromātus. Vēlāk šī smaržu gaume mainās par labu intensīvākām smaržām, piemēram, sandalkoka piezemētajam aromātam. 
♦ Nobriedušas sievietes izvēlēsies spēcīgākus aromātus. Ieejot smaržu veikalā Francijā, nebūs nekas neparasts dzirdēt franču sievietes, izmēģinot sieviešu smaržas, sakām, ka viņas ir vai nu par jaunu, vai nu par vecu tam vai citam aromātam. Aromāti, kas paredzēti atšķirīgām vecuma grupām, smaržo ārkārtīgi atšķirīgi, un parīzietes to ļoti ievēro.
♦ Tipiskai franču sievietei vienmēr ir vairāk nekā vienas smaržas. Dažādām dzīves situācijām tiek lietotas dažādas sieviešu smaržas. Parīzietes uzskata, ka smaržas ir sievietes ierocis, un pret to tā arī izturas. Ikvienas franču sievietes arsenālā būs vienas smaržas, kas radīs īpašu pārliecību par sevi un savu spēku. Viens no šādiem aromātiem ir visu laiku populārākās sieviešu smaržas – Chanel Nr. 5.

Kā smaržas tiek iekļautas ikdienas skaistuma rutīnā?
Parīzietes pavada ārkārtīgi daudz laika, līdz ir atrasti tie īsti aromāti, kas izceļ un paspilgtina personību. Līdz ar to franču sievietes uzskata, ka visiem pārējiem skaistumkopšanas līdzekļiem ir jābūt pakārtotiem izvēlētajām smaržām. Tas ir iemesls, kāpēc franču sievietes nekad nelietos kokosriekstu ķermeņa krēmu vai meloņu lūpu krāsu, jo šāda smaržu kakofonija ir pārāk daudzveidīga un pat nepatīkama. Franču ražotāji tādēļ piedāvā ķermeņa kopšanas līdzekļus ar ļoti maigu, neuzkrītošu aromātu, lai parīzietes varētu netraucēti lietot savas iecienītākās smaržas. 

Vēl kāds parīziešu noslēpumus – smaržas netiek lietotas katru dienu. Sieviešu smaržas tiek uzskatītas par lielu dārgumu, līdz ar to sievietes cenšas nesabojāt sev ožu un pārlieku pie tām nepierast. Pretējā gadījumā pēc kāda laika smaržas būtu jāuzklāj arvien lielākā daudzumā, lai pati nēsātāja spētu sajust, ka tās ir lietotas.

Franču sievietes uzskata smaržas par luksusa lietu, un pret tām izturas ar atbilstošu cieņu. Sieviešu smaržas tiek izvēlētas rūpīgi, tās netiek lietotas katru dienu. Un tās tiek novērtētas. Īstu smaržu atrašanai tiek veltīts daudz laika un uzmanības. 

Ikkatra sieviete ir pelnījusi nedaudz uzmanības sev un kādu luksusa preci, un smaržas ir lieliska izvēle. Ja parīziešu dzīves filozofija Tevi ir iedvesmojusi, šī ir labākā iespēja ieviest arī savā dzīvē nedaudz luksusa un izvēlēties kādu no pasaules populārāko modes namu zīmolu aromātiem, ko piedāvā 1a.lv. Atver un izvēlies!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)