Banner 980x90

Valpenes piramīda – ar ko tā zīmīga latviešiem?

Sandra Anohina /flickr.com
Sandra Anohina /flickr.com
Valpenes piramīda jeb Valpenes akmens krāvums ir piemineklis un veltījums Krišjānim Baronam. Šis iespaidīgais laukakmeņu krāvums, kas pēc savas formas tiešām atgādina piramīdu, atrodas diezgan klajā vietā Dundagas novada Dundagas pagasta Valpenē, līdzās Dainu tēva pamatskolai – Kubalu skolai.

Pieminekļa simboliskā nozīme

Dodoties atpūtas braucienā uz Kurzemi, noteikti apmeklē arī kādu zīmīgu vietu Dundagas novadā, kur reiz dzīvojis un mācījies viens no latviešu dižgariem – pats Dainu tēvs Krišjānis Barons. Ikkatrs no unikālā pieminekļa raupjajiem, neslīpētajiem laukakmeņiem simbolizē Krišjāņa Barona lielo ieguldījumu latviešu tautas dziesmu un citu garamantu uzmeklēšanā, krāšanā un apkopošanā.

1984. gadā, stādot vītolus pie Valpenes kapiem, kur atdusas Krišjāņa Barona māte un māsas, Imantam Ziedonim un viņa domubiedriem radās ideja, ka jāiztīra arī vecais Valpenes dīķis, kur Dainu tēvs maziņš būdams, iespējams, ar plostu braukājis. Tāpat dzimusi doma netālu no dīķīša uzcelt akmeņu piramīdu, un jau pēc gada tika uzsākti piramīdas tapšanas darbi. Šeit pat ir atradusies arī Valpenes muižas ēka, kurā Krišjānis Barons kopā ar savu māti un māsām reiz dzīvojis.

Akmeņu krāvuma izveide

Pieminekli 1990. gadā pēc dzejnieka Imanta Ziedoņa ieceres un sadarbībā ar viņu izveidojis tēlnieks Vilnis Titāns. Katru gadu, veselu 10 gadu garumā, divas jūlija nedēļas tēlnieks pavadījis Dundagā, veidojot šo unikālo akmeņu krāvumu, kura augstums ir ap deviņiem metriem, savukārt tā pamatnes apkārtmērs ap 50 metru.

Akmeņi savā starpā sastiprināti kopā, kā arī tie ir īpaši ar vēl ko: tajos ir iekalti Valpenes ciema māju vārdi, no kurām daudzu vairs nav, proti, tās gājušas zudībā meliorācijas izstrādes dēļ; akmeņos iekalta arī tautasdziesma, etnogrāfiskas zīmes un 33 vietvārdi. Visi piemineklī izmantotie akmeņi savākti no apkārtējiem laukiem, un tajos iekalto māju vārdi ir izvietoti atbilstoši to atrašanās vietas virzienam. Akmeņos iekaltas arī visas četras debespuses.

Pateicoties tam, ka piemineklis atrodas klajā vietā, tas labi apskatāms no visām pusēm. Sekojot bultiņu norādēm, var pa drošāko ceļu nokļūt piramīdas krāvuma virsotnē, kur paveras skaists skats gan uz plašajām pļavām, gan tuvējām Valpenes mājām, gan netālu esošo dīķi. Pašā piramīdas virsotnē akmenī ir iekalta arī jau iepriekš minētā latviešu tautasdziesma:

Augši dzied cīrulītis
Aiz visiem putniņiem.
Dievam gudris padomiņis
Aiz šo visu pasaulīti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)